پیشگیری از کمبود ویتامین دی در جامعه

با توجه به اهمیت ویتامین دی برای تقویت استخوان ها و مفاصل و برای رفع کمبود این ویتامین در افراد مختلف ،مسئولین نظارت بر تغذیه راهکارهای جالب و مختلفی در پیش گرفته اند و با غنی سازی نان و برخی خوراکی ها با این ویتامین از پوکی استخوان و دیگر مشکلات ناشی از کمبود ویتامین دی پیشگیری کرده اند .
مدیر کل نظارت بر فرآوردههای غذایی سازمان غذا و دارو از چگونگی غنیسازی نان و شیر با ویتامین D برای رفع شیوع کمبود این ویتامین در کشور خبر داد.
برای رفع کمبود ویتامین D در بین مردم باید یک حامل مناسب در مواد غذایی پیدا شود، بهترین حامل تخصصی برای ویتامین D لبنیات است اما متأسفانه چون سرانه مصرف لبنیات در کشور پایین است، باید در فکر حامل دیگری نیز باشیم.
یکی از حاملها موادغذایی برای این ویتامین، نان است و کارهای تحقیقاتی در سازمان غذا و دارو در این زمینه انجام شده اما چون تولید نان در کشور ما به شکل سنتی صورت میگیرد، حفظ خاصیت ویتامین D در روند تولید نان بسیار سخت بوده و در بررسیها مشاهده شده که ۵۰ درصد ویتامین D افزوده تخریب شده است.
ویتامین D در گروه ویتامینهای محلول در چربی قرار دارد و در صورتی که میزان آن در بدن از حدی تجاوز کند، خطر مسمومیت را به دنبال دارد.
به دلیل خطر مسمومیت ویتامین D به دنبال آن هستیم که بهترین حامل را پیدا کنیم اما هنوز به نتیجه قطعی و نهایی نرسیدیم که ویتامین D را به نان اضافه کنیم.
اکنون غنی سازی اختیاری لبنیات با ویتامین D در کشور انجام می شود اما انتخاب یک حامل برای برای رفع کمبود ویتامین D به عنوان یک طرح ملی هنوز در مرحله تحقیقات بوده و تصمیمگیری نهایی در مورد آن انجام نشده است.
مدیر کل نظارت بر فرآوردههای غذایی سازمان غذا و دارو با اشاره به غنیسازی شیر مدارس به عنوان یک راهکار برای رفع کمبود ویتامین D و چالش های آن گفت: این حامل نیز نیاز به بررسی بیشتری دارد زیرا باید دید که آیا شیر بین دانشآموزان به موقع و به اندازه کافی توزیع میشود و میزان مصرف آن در هفته چقدر است تا تصمیمات لازم را بگیریم.
در برخی مدارس برای حل مشکل کمبود ویتامین D طرح مکمل یاری انجام میشود که طی آن دانشآموزان مکملهای خوراکی این ویتامین را مصرف میکنند به همین دلیل نمیتوان مکمل و غذای غنی شده با ویتامین D را همزمان مصرف کرد زیرا خطر مسمومیت با این ویتامین وجود دارد.