از تماشاخانه باستانی کولوسئوم چه می دانید؟
معمولا بیشتر جاذبه های عجیب و شگفت انگیزی که ما را به حیرت وامیدارند مربوط به گذشته هستند. در کشورهایی مثل یونان، ترکیه، ایران، ایتالیا، مصر و … سازه هایی باستانی وجود دارند که اتفاقا در دسته عجایب هم قرار میگیرند.
کولوسئوم نام یک تماشاخانه عجیب و سنگی است که در ایتالیا هنوز هم پابرجاست و دلیلی برای جذب توریست است. این آمفی تئاتر یکی از اولین نمونه های ساخته شده به دست بشر است که برای تفریح و سرگرمی و رقابت های ورزشی تدارک دیده شده است.
تماشاخانه های قدیمی به شکل استادیوم های امروزی طراحی می شدند با این تفاوت که به جای بهترین صندلی آمفی تئاتر که امروزه میبینیم از صندلی های سنگی برای نشستن حظار استفاده می شده به همین دلیل گنجایش آنها بیشتر بوده.
کولوسئوم بزرگترین تماشاخانه در امپراتوری روم بوده که هم اینک در شهر رم ایتالیا قرار گرفته است. کولوسئوم ظرفیتی میان ۵۰۰۰۰ تا ۸۰۰۰۰ نفر و ۸۰ درب ورودی داشته است. ساخت کولوسئوم توسط وسپاسیان بین سالهای ۶۹ تا ۷۰ میلادی پایه گذاری شد.
پس از آن پسرش تیتوس در سال ۸۰ میلادی کار ساخت آن را در زمین های باتلاقی میان تپه های اسکوئیلین و کائلین تمام کرد. البته پس از او دومیتیان (برادر تیتوس) در کولوسئوم تغییراتی اعمال کرد. به عنوان اولین آمفی تئاتر دائمی در روم کامل کرد.
امروزه بیش تر کولوسئوم را با تاریخ خونین نبرد گلادیاتورها در آن می شناسند. در کولوسئوم گلادیاتور با یکدیگر یا با حیوانات وحشی می جنگیدند و اسباب سرگرمی تماشاچیان خود را فراهم می کردند. برخی اعدام ها (مانند اعدام با رهاسازی حیوانات وحشی) نیز در کولوسئوم انجام می شده است.
حقیقت های شگفت انگیز کولوسئوم
ــ نام اصلی کولوسئوم، آمفی تئاتر فلاویان بوده که آن را از امپراطور سلسله ی فلاویان گرفته است.
ــ این بنا دارای ۸۰ ورودی است و ظرفیت پنجاه هزار جمعیت را در خود داشته است.
ــ پلان این مجموعه به شکل بیضی به قطرهای ۱۸۸ و ۱۵۶ متر زیر بنای آن حدود ۶ جریب می باشد ارتفاع آن تقریباً به اندازه یک ساختمان ۱۵ طبقه می رسد (حدود۴۸متر). کف صحنه چوبی است و در زیر آن مجموعه ای از اتاق ها و گذرگاهها برای عبور حیوانات وحشی و سایر تدارکات لازم جهت راه اندازی و اجرای نمایش قرار گرفته است.
ــ در زیر بنای کولوسئوم زیرزمینی به نام هیپوجئو وجود داشته است که در آن شبکه ای از تونل ها و چندین آغل برای حیوانات طراحی شده است. هشتاد کانال عمودی در اینجا نیز برای دسترسی سریع به میدان وجود داشته است.
ــ تمام افراد رومی می توانستند به صورت رایگان برای تماشای برنامه ها به اینجا بیایند. در زمان برنامه به تماشاچی ها غذا و خوراکی داده می شد. برخی مسابقات در اینجا به صد روز نیز کشیده می شد.
ــ گلادیاتورها همانطور که در میدان جنگ مورد تحسین قرار می گرفتند، در دنیای رومی ها از حقوق شهروندی و امتیازات یک فرد در جامعه محروم بودند.
ــ در جنگ هایی که در این میدان برگزار شد جمعیت بسیار زیادی از حیوانات به خصوص شیر، ببر و پلنگ در جغرافیای آن منطقه کاهش پیدا کرد.
با گذر زمان این بنا با بلایای طبیعی زیادی مواجه شد، اما زلزله هایی که در سال ۸۴۷ و ۱۲۳۱ میلادی اتفاق افتاد، بیشترین آسیب را به این بنا زدند.
ــ واژه کلوسئوم به معنی «جایگاه بزرگ» نام دیگر آن آمفی تئاتر فلاویوسی است.
ــ در این مجموعه امپراطوری روم شاهد فجیع ترین جنایات به شکل کشتار بردگان و مسیحیان بوده است نبردهای خونین بر سر مرگ و زندگی گلادیاتورها یکی از سرگرمی های روزانه امپراطوران و اشرافیان روم بوده است قدمت تاریخی و شکوه و جلال این عمارت از یک سو و کارآمدی آن برای اجرای نمایش و امکان کنترل جمعیت، از سوی دیگر، باعث شد این سالن یکی از بزرگترین بناهای معماری روم باستان به شمار می رفت.
ــ نمای داخلی کولوسئوم از بالا سه ردیف طاق های گنبدی شکل رو در روی ستون ها و سر ستون ها قرار گرفته اند، در ستون های طبقه اول سبک معماری سبک دوریکا، در طبقه دوم سبک ایونیک، و در طبقه سوم سبک قرنتی که نزدیک به سبک کلاسیک یونان بود، به کار رفته است.
ــ این بنا به دلیل عبور و مرور آسان جمعیت به داخل و خارج میدان یکی از شاهکارهای مهندسی است
ــ طرح این استادیوم بزرگ روی نسخه ی ایتالیایی سکه های یوروی پنج سنتی حک شده است. در سال ۱۷۴۹ به دستور پاپ یک چهاردهم کولوسئوم را وقف مصائب مسیح نمودند و ایستگاه هایی با نام صلیب را در آنجا قرار دادند و اعلام کردند که این مکان توسط خون شهدای مسیحی تقدیس شده است.
ــ کلوسیوم رم، بنایی که در آن گلادیاتورها برای حفظ جان خود رقیبشان را به قتل می رساندند، مانند برج پیزا در حال کج شدن است و بخش جنوبی این ساختمان ۴۰ سانتیمتر پایین تر از بخش شمالی آن قرار گرفته است. متخصصان اولین بار در حدود سال ۲۰۱۱ متوجه این موضوع شدند و این ساختمان دو هزار ساله را از نزدیک مورد بررسی قرار دادند.