سایبرلوفینگ چه مفهومی دارد؟
حتما برای شما هم پیش آمده است که در محل کارتان، هر از گاهی به پرسه زنی در اینترنت و شبکه های اجتماعی مشغول شده اید. این کار به اصطلاح سایبرلوفینگ -Cyber Loafing – نام دارد.
این واژه بار معنایی منفی دارد و اصولا به شخصی گفته میشود که از وقت خود به درستی استفاده نمیکند و آن را هدر میدهد. واژه ی سایبر هم به عنوان پیشوندی برای کلماتی به کار برده می شود که مربوط به جرایم کامپیوتری است. در کل این مفهوم با معنای فردی است که به جای آنکه از زمان خود به جای انجام وظایفش بپردازد، با استفاده از فضایی که اینترنت در اختیارش قرار میدهد، زمان کاری خود را هدر می دهد و یا آنکه به جای کار کردن، به انجام کارهای شخصی اش مشغول است.
پیامدهای پرسهزنی اینترنتی یا سایبرلوفینگ
پرسهزنی اینترنتی، زمانی که به کارکنان و سازمان کمک کند، میتواند مفید باشد؛ هر چند این رفتارها هم میتواند منجر به کاهش اثربخشی سازمانی بشود. تحقیقات اولیهای که انجام شده است نشان میدهد که این رفتارها تضاد هنجاری با قوانین سازمانی است که باعث میشود کارمندان مشغول فعالیتهای غیرکاری بشوند. اما جالب است بدانید که برخی دیگر از تحقیقات نشان میدهد که پرسهزنی اینترنتی، الزاما غیرمفید نیست و حتی میتواند سودمند هم باشد. این دسته از محققان باور دارند که استفاده از اینترنت میتواند منجر به خلاقیت، انعطافپذیری و پرورش یادگیری محیطی بشود.
پیامدهای مثبت پرسه زنی اینترنتی
هر چند پرسهزنی اینترنتی رفتارهای منفی برای سازمان دربر خواهد داشت، اما پیامدهای مثبتی مثل تسکین خستگی، استرس، افزایش رضایت شغلی، خلاقیت، حس بهتر بودن، سرگرمی و در کل حس شادی در بین کارکنان را در پی خواهد داشت. استنتون در تحقیقاتاش نشان میدهد که کارکنانی که از اینترنت استفاده میکنند رضایت شغلی بیشتری نسبت به کارمندانی که فاقد اینترنت هستند، دارند. زمانی که هدف کارمند فرار از کارهای روتین و کاهش استرس است، پرسهزنی اینترنتی بهعنوان یک رفتار سودمند خواهد بود و منجر به افزایش اثربخشی و کارایی عملکرد کارکنان میشود.
پیامدهای منفی پرسه زنی اینترنتی
شواهد بسیاری نشان میدهد که نتایج این گونه رفتارها هزینههای زیادی در منابع انسانی و منابع مالی برای سازمان خواهد داشت. برخی از اثرات منفی برای سازمان شامل خاتمهی همکاری با کارکنان، افزایش رفتارهای غیرحرفهای، نقض مقررات سازمانی و شخصی بههمراه میلیونها هزینه برای سازمان میشود. پرسهزنی اینترنتی همچنین میتواند منجر به کاهش عملکرد و بی کفایتی منابع انسانی جهت استفاده از شبکه، دلیل مشکلات امنیت شبکهای و افزایش ویروس و هکرها بشود. در مجموع پرسهزنی اینترنتی منجر به تشکیل شبکهای از رفتارهای انحرافی از کارکنان در سازمان میشود.
آیا شما تا به امروز به سایبرلوفینگ مبتلا شده اید؟ نظر خود را در این باره بیان کنید.