گیاه خواری

چگونه سبزیجات را بپزیم

گیاه خواری

متـا فیـزیـک و گیـاه خـواری
فَلْیَنظُرو الانسنُ إِلَی طَعَامهِ
آدمی به غذای خود به چشم خرد بنگرد.

قرآن کریم سوره عبس آیه ۲۴ به نام خدا

مقدمه:

رژیمهای غذایی عوامل کلیدی در بقاء تعادل تمامی سیستمهای خارجی و داخلی بدن می‌باشند. تعادل شیمیایی و هورمونی، سیستم عصبی، تعادل اسید وباز،تعادل بین اکسیژن و دی اکسید کربن تداخلات با یونهای مثبت ومنفی،تعادل بین حالتهای یین ویانگ و غذا و برتری رژیم غذای ساتویک بهمراه تأثیرات محیطی دیگر، همگی از انتخاب، کیفیت و آماده سازی غذای روزمره تأثیر می‌پذیرد.نتایج حاصل از فرآیند تغذیه (هضم، جذب و متابولیسم) ارتباطات در سطوح متفاوت فعالیت زندگی انسان را خلق، متاثر، تعدیل و تنظیم می‌نماید این سطوح شامل تکامل بعد فراوانی (متافیزیکی) فیزیولوژی ، عواطف ، ادراکات و محیط است.

تمامی غذاهای گیاهی و فرآورده‌های آنها، که با ساختار ژنتیکی و بیولوژیکی انسان متناسب هستند همواره رژیم غذایی مناسبی در تمامی فرهنگها وتمدنها در طول تاریخ بوده‌اند و همواره تأثیرات بسیار زیادی برذهن و تکامل روحی انسان از یک طرف و سلامت جسمانی انسان از طرف دیگر را منجر می‌گردیده که همواره اساتید عرفانی ، یوگی‌ها، متافیزین‌ها، اساتید علوم تغذیه به شاگردان و اطرافیان خود جهت سلامتی روحی و جسمی سفارش‌ کرده‌اند.

سالهای سال مردم جهان بر اساس راهنمایان معنوی خود (پیامبران و انسانهای الهی) تغذیه می‌کردند و به محض گرفتن فاصله از این دستور عمل‌ها و عوض کردن روش تغذیه‌های طبیعی (غافل شدن اثر غذا بر ذهن و جسم) انواع مختلف بیماریهای روحی و جسمی ناشی از تغذیه ناسالم نمودار گشت.

اینک پس از طی دوره زمانی کامل،آژانسهای علمی پزشکی به این نتیجه رسیده‌اند که رژیمهای مبتنی بر غذاهای سنتی (گیاهی) عوامل موثری در سلامت جسمانی ذهنی و رفتاری هستند.

نزدیک است که جامعه علمی جدیدکند  که تمامی مشکلاتی که جامعه مدرن را در معرض خطر قرار می‌دهند به سادگی با رعایت رژیم غذایی مناسب کاملاً قابل پیشگیری می‌باشند.

و رسیدن به این نقطه یعنی رسیدن به تکامل واقعی جسمانی و ذهنی انسان که همانا همیشه مورد توجه راهنمایان دینی و معنوی بوده است.

در این مجموعه «متافیزیک و گیاه‌خواری» در بخش اول کتاب با فوائد فیزیکی گیاه‌خواری، مواد مورد نیاز بدن، تأثیر گیاه‌خواری بربعد فیزیکی، نظرات ائمه معصومین(ع)، دانشمندان فلاسفه، پزشکان در این مورد و تأثیر منفی فرآورده‌های حیوانی آشنا می‌شوید و در بخش دوم کتاب که سیستم خاص ومنحصر به فرد در آن طراحی شده ابتدا با تأثیرغذا بر روح ، ذهن، چاکراها، چشم سوم، ادراکات فراحسی و… آشنا می‌شویدآنگاه یک برنامه ۴۰ روزه گیاه‌خواری و مدی تیشن (مراقبه) در این کتاب طراحی و برنامه ریزی شده است که فرد می‌تواند با انجام این برنامه ها به توانمندیهای جسمانی و روحانی بسیار خوبی رسیده و تأثیر تغذیه در ذهن وجسم را عملاً تجربه نماید.

در اینجا فرصت را مغتنم شمرده از کلیه عزیزانی که این حقیر را در جمع آوری این مجموعه یاری کرده‌اند و عزیزانی که از حاصل زحماتشان در این کتاب استفاده شده کمال تشکر و قدردانی را بنمایم. انشاالله که این مجموعه مورد توجه مطالعه کنندگان عزیز قرار گیرد.

۲۵/۱۰/۸۵

سالم جعفری

آشنایی با گیاه‌خواری و تأثیرات آن بر جسم

انواع رژیم‌های گیاهخواری:

۹ رژیم گیاهخواری وجود دارد، که عبارتند از:

۱- Lacto – Vegeterian : رژیمی است که علاوه بر منابع گیاهی از فرآورده‌های لبنی نیز در برنامه غذایی استفاده می‌شود.

۲- Ovo – Vegeterian : علاوه بر منابع گیاهی از تخم مرغ نیز استفاده می‌شود.

۳- Lacto – ovo – Vegeterian : متداول ترین و راحت ترین نوع گیاهخواری است که از منابع گیاهی، شیر و تخم مرغ استفاده می‌شود.

۴- Macrobiotic – Vegeterian : این گروه ، گیاهخوار سرسخت هستند که فقط از سبزیجات غلات و حبوبات استفاده می‌کنند. این رژیم شامل ۱۰ سطح است که این سطوح بر اساس افزایش محدودیت غذایی شماره گذاری می‌شود و ممکن است در برنامه غذایی آنها ماهی اضافه شود.

۵- Semi – Vegeterian : یعنی نیمه گیاهخوار وافرادی هستند که گیاهخوار سرسخت نیستند و فقط گوشت قرمز از برنامه غذایی آنها حذف می‌شود.

۶- Vegan : گیاهخواران مطلق هستند که هر فرآورده‌ای که از حیوان به دست بیاید مثل شیر، تخم مرغ و یا عسل و حتی افزودنی‌های غذایی در برنامه غذایی آنها وجود ندارد و رژیم آنها فقط شامل سبزیجات غلات، حبوبات، انواع مغزها و انواع دانه‌ها و میوه‌جات است.

۷- Pasco – Vegeterian : رژیم این گروه شامل منابع گیاهی و ماهی است.

۸- Pollo – Vegeterian : رژیم این گروه شامل منابع گیاهی و مرغ است.

۹ – Fruiterian : فقط از میوه‌جات تازه وخشک شده، انواع مغزها، عسل و روغن زیتون استفاده می‌کنند.

که البته با توجه به شناختن این ۹ گروه که آنها را به توان به سه گروه لاکتو (Lacto) ، اوو (Ovo)  و  وگان(Vegan)  تقسیم کرد می‌توانیم رژیم گیاهخواری دلخواه خود را پیدا کنیم و آنچه منظور ما در این کتاب است سیستم ۴۰ روزه وگان می‌باشد که البته باید توجه داشته باشید که ما معتقدیم هر متافیزین  یا استادی که با علوم ماورائی ارتباط دارد باید سالی ۳مرتبه دوره ۴۰روزه گیاهخواری وگان را به ترتیب در اول سال، وسط وآخر سال انجام دهد و به برگزاری کامل سیستم وگان در تمام طول عمر معتقد نیستیم البته دوره لاکتو اگر همیشگی باشد. بسیار تأثیر گذارخواهد بود.

آیا گیاهخواران با کمبود انواع پروتئین‌ها،مواد معدنی‌، مواد لیپیدی‌، گلوسیدها و … روبرومی‌شوند.

شبهه‌ای که در مورد گیاهخواری وجود دارد ومعمولاً افراد زیادی را از استفاده از این سیستم‌ها غذایی باز می‌دارد این است که فرد گیاهخوار دچار کمبود انواع پروتئین‌ها، مواد معدنی، لیپیدی‌ها، گلوسیدها و … می‌شود که در این مبحث به بررسی کامل ودقیق این موضوع می‌پردازیم.

برای اینکه بهتر این موضوع روشن شود ابتدا به بررسی غذاهای مورد نیاز بدن انسان (شش نوع ماده) می‌پردازیم.

انواع غذاهای مورد نیاز بدن انسان: بدن انسان به شش نوع ماده غذایی نیاز دارد که عبارتند از :

۱- آب ۲- مواد معدنی ۳- مواد پروتئینی ۴- مواد لیپیدی۵-مواد گلوسیدی ۶- ویتامین‌ها

هر یک از مواد غذایی شش گانه به میزان معین برای انسان ضرورت دارد تا هم ساختمان‌ بدن از نظر ترکیب شیمیایی تعادل خود را حفظ کند و هم رشد ونمو و ترمیم صورت گیرد و هم تولید انرژی لازم برای انجام اعمال حیاتی تأمین گردد.

۱- آب: در حدود  وزن بدن انسان را آب تشکیل می‌دهد ونیاز یک انسان بالغ درشبانه روز به آب حدود ۲۵۰۰گرم می‌باشد.

آب علاوه بر اینکه در ساختمان بدن شرکت دارد در بسیاری از اعمال و فعل و انفعالات شیمیایی و حیاتی نقش مهم و اساسی دارا می‌باشد. آب از راه نوشیدن و یا همراه با غذاهای دیگر به بدن می‌رسد.

۲- موادمعدنی: موادی چون کلسیم، سدیم، پتاسیم، آهن، کلر، ید، مس، منگنز وغیره از مواد معدنی هستند که هر یک نقش مهم و اساسی در بدن ایجاد می‌نمایند.به طور مثال آهن درساختمان هموگلوبین خون و ید در ساختمان تیروکسین که هورمون غده تیروئید است شرکت دارد.

۳-مواد پروتئینی: بخش مهمی از ساختمان سلول‌هاو بافتهای بدن از پروتئین‌هاست این مواد در رشد و نمو وترمیم  نقش مهم واساسی دارند و در ساختمان هورمون‌ها، آنزیم‌ها و انواعی از ویتامینها شرکت دارند. میزان نیاز انسان به این‌مواد در شبانه روز حدود ۱ گرم به ازای هر کیلوگرم می‌باشد.

۴- مواد لیپیدی (چربیها): از اجزاء ساختمانی سلولها و بافت‌ها هستند و در اثر اکسیداسیون در داخل سلول‌ها مقدار زیادی انرژی تولید می‌کنند.

در مورد چربیها دو اصطلاح اشباع شد و اشباع نشده بکار می‌رود. چربیهای اشباع شده در دمای معمولی به حالت جامد نزدیک‌ترند و غالباً در بدن جانوران ساخته میشوند و چربیهای اشباع نشده به حالت مایع نزدیک ترند و بیشتر در گیاهان ساخته می‌شوند.

۵- گلوسیدها: نام دیگر این مواد هیدراتهای کربن یا مواد نشاسته‌ای وقندی است که در دانه‌های گندم ، جو، برنج، ذرت، ماش و همچنین سیب‌زمینی فراوان است مواد گلوسیدها دراثر گوارش و تجزیه به واحدهای سازنده خود که (اوز)نامیده می‌شود تبدیل می‌شوند مواد گلوسیدی اصولاً برای تولید انرژی به کار می‌روند.

۶- ویتامین‌ها: ویتامینها گروهی از مواد غذایی هستند که در ساختمان‌ سلول‌ها و بافتها شرکت ندارند ولی وجود آنها به مقدار بسیار کم برای انجام اعمال حیاتی و شیمیایی ومتابولیسمی لازم است ویتامین‌ها به دو گروه تقسیم می‌شوند که عبارتند از ویتامین‌های محلول در آب و ویتامین‌های محلول در چربی، ویتامین (گروهB) و همچنین ویتامین ( C ) محلول در آب هستند و ویتامین‌های (A _ D _ E _ K) محلول در چربی‌ می‌باشند، در حدود ۴۰ نوع ویتامین‌ شناخته شده که ۱۲ نوع آنها برای انسان ضروری هستند و باید در جیره غذایی منظور شوند: برخی از انواع ویتامین در بدن ساخته می‌شود. میزان نیاز انسان به انواع ویتامینها حدود ۱۴/۰ گرم در شبانه روز است.

آیا گیاهخواران دچار کمبود انواع مواد یاد شده در بدن می‌شوند؟

این سوال را خیلی از علاقه مندان یا کسانی که با تجویز این سیستم مخالف هستند می‌پرسند و باید بگوییم که (به غیر از مواردی اندک) گیاهخواری باعث کمبود هیچ کدام از موارد نامبرده در بدن نمی‌شود.

مثلاً در مورد پروتئین‌ها می‌توانید به این آمار و ارقام توجه کنید.

۱۱/۰ از سیب‌زمینی ۸% از پرتقال و ۲۶% از لوبیا را پروتیئن تشکیل می‌دهد.اگر فکر می‌کنید این درصد از پروتئین ناچیز است پس بگذارید مثال دیگری بزنیم.

نوزادان با تغذیه از شیر مادر طی ۶ماه اول زندگی وزنشان دوبرابر می‌شود و پروتئین لازم برای این افزایش وزن حیرت انگیز را فقط از طریق شیر مادر بدست می‌آوردند. حالا فکر می‌کنید شیر مادر حاوی چند درصد پروتئین است؟

تنها ۵% از شیر مادر از پروتئین تشکیل شده است، پنج درصد ناقابل ! از همه اینها گذشته مگر یک آدم زنده روزانه به چه مقدار پروتئین احتیاج دارد.این مقدار که به نام RDA شناخته میشود ۸% است (۸% به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) یعنی یک فرد ۶۰ کیلویی روزانه ۴۸ گرم پروتئین میخواهد البته ورزشکاران و آنهایی که فعالیت بدنی شدیدتری دارند، ممکن است به مقادیر بیشتری (۱ تا ۵/۱ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) پروتئین نیاز داشته باشند، این مقدار پروتئین به آسانی از طریق گیاهخواری نیز تأمین می‌شود گذشته‌از اینها، مصرف بیش از حد پروتئین می‌تواند عوارض ناخوشایندی مانند مشکلات استخوانی و آسیب‌های کلیوی در پی داشته‌ باشند اگر بیش از آنچه بدن نیاز دارد پروتئین مصرف کنید یکی از این دو اتفاق برایتان پیش خواهد آمد. یا پروتئین اضافه در فرایندهای اکسید‌اسیون تجزیه می‌شوند و به شکل موادی در می‌آیدکه به کلیه‌ها آسیب می‌رساند و یا اینکه به شکل چربی در بدن ذخیره می‌شود. هیچ یک از این دو اتفاق هم چندان خوشایند نیست؟

اما پروتئین حیوان چیز دیگری است!

بله محققان به پروتئین منابع حیوانی می‌گویند پروتئین کامل چرا؟ چون هر ۹ اسیدآمینه «ضروری» در آن وجود دارد از طرف دیگر هیچ منبع گیاهی واحدی را نمی‌شناسیم که این ۹ اسید آمینه ضروری را به صورت یکجا در اختیارمان بگذارداما جای نگرانی نیست! چرا که با مصرف ترکیبی از منابع گیاهی مختلف می‌شود تمام این اسید‌آمینه‌های مورد نیاز برای بدن را تأمین‌ کرد مثلاً وقتی فردی برنج با لوبیا مصرف می‌کند یا هنگامی که برای صبحانه کره بادام زمینی بر روی نان خود می‌مالد در واقع به پروتئین کامل دست می‌یابد.در واقع مخلوطی از حبوبات و غلات و انواع مغزها چون(بادام زمینی ، فندق، بادام، گردو و عسل) نیز این خاصیت را می‌‌تواند داشته باشد البته ضرورتی ندارد که الزاماً هر روز ترکیبی خاص از مواد گیاهی را مصرف کنید تا به پروتئین کامل دست پیدا کنید فقط کافی است برنامه غذایی‌تان متنوع باشد.(البته با مشورت یک متخصص تغذیه)

مواد معدنی را در کدام غذاها می‌توان یافت؟

موادی چون آهن، کلسیم، روی، پتاسیم،… را نیز می‌توان از منابع گیاهی نامبرده استفاده کرد.

آهن: به دو شکل‌همی(heme) وغیر همی (non-heme) وجود دارد که نوع اول آهن متصل به رنگدانه هم است و از غذاهای حیوانی تامین می‌شود و نوع دوم آهنی است که فاقد این رنگدانه‌ می‌باشد.

غذاهای گیاهی حاوی این  نوع آهن هستند(non-heme) اما نکته مهم این است که نوع غیر همی کمتر از نوع همی بوسیله بدن جذب می‌‌شود. جذب آهن از غذاهای گیاهی ۱۰-۱ در صد و از غذاهای حیوانی ۲۰-۱۰ درصد می‌باشد به همین جهت برای افزایش جذب آهن از غذاهای گیاهی مصرف همزمان یک منبع ویتامین ث مانند آب پرتقال، سبزیجات دارای برگ تیره ، گل کلم ، گوجه فرنگی یا مرکبات به گیاهخواران توصیه می‌شود. منابع عمده آهن در رژیم گیاهخواری عبارتند از:

باقلای خشک، اسفناج، سبزیجات برگ دار، سبزیجات تیره، دانه‌ها حبوبات، همه انواع نان گندم، گیاهان تیره، نخود یاحبوبات بویژه‌ عدس و لوبیای قرمز، زرد آلو و انجیر.

روی: همه انواع دانه‌ها، نان گندم، آجیل، عدس،مخمر آبجو، سبزیجات، جوانه گندم.

کلسیم: کلم سبز، کلم پیچ، شلغم، کنجد، مغز بادام، عصاره سویای غنی شده، دانه‌ها، جوانه‌ها، تخمه آفتابگردان، میوه‌های خشک وآب پرتقال.

پتاسیم: بهترین منبع پتاسیم موز است گرچه اسفناج و سیب زمینی نیز منابع گیاهی خوبی برای آن هستند.

ویتامین‌ها:

در مورد ویتامین‌ها به غیر از ویتامین  که در فراورده‌های گیاهی بسیار به ندرت وجود دارد (ولی با وجود این پایین بودن آن در پلاسمای خون گیاهخواران بندرت دیده می‌شود  بقیه دسته ویتامین‌ها مثل در انواع سبزیجات تازه، دانه‌ها، جوانه‌ها، غلات، میوه‌ها و … دیده می‌شود.

در مورد لیپیدها و گلوسیدها نیز در بحث مربوطه به آنان توضیح داده شد البته باز هم تاکید می‌کنیم که دوره گیاهخواری فقط ۴۰ روز به طول می‌انجامد بنابراین معمولاً برای شخص حتی در صورت تامین نشدن کامل منابع نامبرده ایجاد مشکل نمی‌کند و در مواردی مصرف غذاهای حیوانی علی الخصوص در سیستم گیاهخواری لاکتو و اوو نیز می‌تواند برای بدن بسیار هم مثمرثمر باشد.

با این تفاسیر و شرحی که بر مواد مورد نیاز بدن گفته شد گیاهخواران با کمبود منبع خاصی روبرو نخواهند شد.

تاریخچه گیاهخواری:

شاید گمان کنید که اعتقاد به گیاهخواری عقیده‌ای جدید مربوط به عصر حاضر است و تنها اطواری بهداشتی یا از سر انسان دوستی به‌ حساب می‌آید، اما سابقه تاریخی موضوع را می‌توان تا ابتدای تکامل موجودات انسانی دنبال کرد.

کالین اسپنسر نویسنده کتاب «تاریخ گیاهخواری» می‌نویسد که اجداد انسان نمای ما در طول دوره ۲۴ میلیون ساله تکامل خود، ۵/۱ میلیون سال را تقریباً با رژیم غذایی گیاهی مطلق گذراندند وتنها گهگاه از حشرات یا کرمها تغذیه می‌کردند. به گفته اسپنسر فقدان گیاهان و میوه‌های متنوع ممکن است دلیل نابودی انسان نئاندرتال و باقی ماندن انسان کرو- مانیون‌ها جد مستقیم ما باشد. کرو- مانیون‌ها در سرزمین‌های با آب و هوای معتدل‌تر زندگی می‌کردند و به آسانی به منابع فراوان گیاهان و میوه‌ها دسترسی داشتند اما نئاندر تال‌ها که در پهنه‌های یخزده شمال اروپا زندگی ‌می‌کردند، مجبور بودند که صرفاً از گوشت تغذیه کنند. اعتقاد به گیاهخواری و اجتناب از تغذیه از گوشت همچنین ریشه‌های مذهبی و فلسفی کهنی دارد. در او پانیشادهای هندو که حدود ۳۰۰۰ سال پیش نوشته شده‌اند از آموزه «تناسخ» مخالفت با خوردن گوشت حیوانات منتج می‌گردد.روحانیون بودایی حق کشتن حیوانات یاخوردن گوشت حیوانات یا خوردن گوشت را ندارند مگر آنکه بدانند که حیوان به خاطر آنها کشته نشده است.معتقدان به آئین «جین» (Jains) از عقیده عدم خشونت نسبت به هر موجود زنده (آهیمسا) پیروی می‌‌کنند و بر این اساس گوشت نمی‌خورند. در سنت یهودی- مسیحی آنچنان که از سفر«آفرینش » در«تورات» و توصیف باغ عدن برداشت می‌شود غذای ایده‌آل انسانی گیاهی است، اما آن چنان که از کتاب «نوح» در تورات بر می‌آید پس از طوفان نوح خوردن گوشت مجاز می‌شود. بسیاری از مسیحیان اولیه گیاهخوار بودند از جمله فرقه پدران صحرا، بعدها هم اعضای برخی از فرقه‌ها مسیحی مثل بندیکتن‌ها گیاهخواری را ترغیب می‌کردند اما تنها اقلیت‌هایی از مسیحیان و یهودیان بر اساس عقیده مذهبی به گیاهخواری می‌پرداختند.

در میان فیلسوفان یونان و روم باستان اعتقاد به گیاهخواری قوی‌تر بود.اولین چهره برجسته در میان آنان که به گیاهخواری معتقد بود فیثاغورث است که در انتهای قرن ششم قبل از میلاد می‌زیست. رژیم غذایی فیثاغورثی شامل اجتناب از خوردن گوشت حیوانات سلاخی شده بود. اخلاق فیثاغورثی که بین سال‌های ۴۳۰ تا ۴۹۰ پیش از میلاد به صورت یک آئین فلسفی در آمد که به بر پا کردن قانونی جهانشمول ومطلق گرایش داشت که از جمله با حکم به عدم کشتن مخلوقات زنده برای اجتناب از خونریزی بی رحمانه بخصوص قربانی کردن حیوانات و تغذیه از گوشت همراه بود. فیثاغورثیان با توجه به این گرایش، به وجود یکسان روح در انسان وحیوان قائل بودند و لذا کشتن حیوانات را منع می‌کردند. البته آنها رژیم غذایی گیاهی را سالمتر هم می‌دانستند، افلاطون هم در نوشته‌هایش نظرات تقریباً مشابهی را با فیثاغورثیان ابراز می‌کند. پلو تارک مورخ مشهور رومی در انتهای قرن اول یا ابتدای قرن دوم پس از میلاد در نوشته‌ای با عنوان «درباب خوردن گوشت» به بحث مشروحی در طرفداری از گیاهخواری بر مبنای لزوم رفتار منصفانه انسان‌ها نسبت به حیوانات می‌پردازد. در قرن اولیه پس از میلاد با رواج یافتن مانویت اعتقاد به گیاهخواری شایع می‌شود. گیاهخواری در عقاید مانویان عقیده‌ای محوری بود و مسیحیان که مانویان را ملحد می‌شمردند به شدت از این عقیده‌ انتقاد می‌کردند وآن را «شیطان پرستان گیاهخوار» می‌نامیدند. در دوران رنسانس در اروپا خوردن گوشت با هاله‌ای از ثروت و قدرت احاطه شد و تنها راهبان مسیحی با امید تقرب به خدا از خوردن آن پرهیز می‌کردند. در انگلستان از قرن هفدهم، زمانی که عقاید رادیکال در زمینه‌های مختلف رواج یافت، اعتقاد به گیاهخواری به تدریج شروع به رشد کرد. فرقه‌های مذهبی با اعتقاد به پرهیز از خوردن غذاهای حیوانی شروع به ظهور کردند

و اعتراض های اخلاقی بر مبنای بیزاری از بهره کشی از حیوانات آغاز شد. «تاماس تریون» یکی از معتقدان برجسته گیاهخواری در ابتدای قرن هفدهم در انگلیس بود

که رژیم غذایی گیاهی و اجتناب کامل از خوردن گوشت حیوانات را در نوشته ها و تعالیمش ترویج می کرد.

عقاید«تریون» تأثیر مهمی برفرقه مسیحی«کواکرها» (Quakers) گذاشت و بعدها با مهاجرت کواکرها به آ مریکا این تعالیم «بنجامین فرانکلین»، یکی از «پدران بنیانگزار» ایالات متحده را تحت تأثیر قرار داد که یکی از کتابهای او به نام «راه سلامت» را خوانده بود. اعتقاد به گیاهخواری در طول قرن هجدهم ادامه یافت و به عنوان نمونه در آن دوران دکتر«ویلیام لمب» رژیم غذایی گیاهی را برای معالجه سرطان به بیمارانش توصیه می کرد. با آغاز قرن نوزدهم با اوج گرفتن احساسات نوع دوستانه و اعتقاد به رفتار انسانی با حیوانات گیاهخواری تجدید حیاتی دوباره یافت. جنبش گیاهخواری اکنون دلیلی واقعی برای گسترش خود داشت، چرا که اکنون غلات و سبزیجات در اروپا به وفور تولید می شد و در دسترس هم بود. بسیاری از استدلال ها در طرفداری از گیاهخواری که تا زمان حاضر ادامه یافته اند و بعداً به طور مشروح به آن می پردازیم، در آن عصر هم رواج داشتند، مانند این که خوردن گوشت برای سلامتی بد است، کشتن حیوانات سبعانه و غیر طبیعی است، و این که دامداری نسبت به کشت غلات و سبزیجات که میزان بیشتری غذا به ازای هر واحد سطح تولید می کند، اتلاف اقتصادی به حساب می آید. در سال ۱۸۴۷ در یک گردهمایی در شهربندری «رمیسگیت» در انگلیس انجمن گیاهخواری «Vegeteriansociety» بنیاد نهاده شد وبعدها شعبه هایی در سایر شهرهای انگلیس دایر کرد. از آن به بعد اصطلاح Vegeterian (گیاهخوار) جایگزین اصطلاح غذای فیثاغورثی شد. بسیاری از اعضای این انجمن در آن زمان اعتقاد داشتند که نمک و ادویه موادی محرک هستند و به اندازه ی الکل برای سلامتی زیان آورند؛ در نتیجه غذاهای گیاهخواری آن بسیار بی بو و بی مزه بودند. در این دوران در انگلیس اعتقاد به گیاهخواری با جدیت اخلاقی و نیک رفتاری و درجات بالاتر پیراستگی روحی و شرافت معنوی معادل دانسته می شد طرفداران گیاهخواری در آن زمان کاملاً پیرو پرهیز کردن از الکل هم بودند. اما از آنجایی که صنعت گاوداری انگلیس نیرویی مثبت برای رشد امپراتوری بریتانیا محسوب می شد، اعتقاد به گیاهخواری به سرعت به وسیله گروه های صاحب قدرت و ثروت به سطح یک جوک تنزل مقام یافت. قرن نوزدهم از انگلیس گروهی از اندیشمندان و ادیبان هم طرفدار گیاهخواری بودند از جمله «پرسی سلی»، «هنری سالت» و «جورج برنارد شاو». هنری سالت مصلح اجتماعی که در سال ۱۸۹۱ «مجمع نوعدوستی» را بنیاد نهاد که از جمله اهداف آن منع شکار حیوانات به عنوان یک ورزش بود و در سال ۱۸۹۲ پیشگام نوشتن کتابی می شود در مورد طرفداری از حقوق حیوانات به نام «حقوق حیوانات: ملاحظه شده در رابطه با پیشرفت اجتماعی» را نگاشت. جورج برنارد شاو هم می گفت از نوشته های آموخته شده از سالت در نمایشنامه هایش استفاده کرده است. در همان زمان شوپنها ور فیلسوف مشهور اظهار می کرد که اگر به همین خاطر نبود نژاد انسان میتوانست  بدون غذا در شمال زندگی کند اخلاقاً ما باید گیاهخوار می بودیم، با شروع قرن ۲۰ بیستم و در گرفتن جنگ جهانی اول طرفداری از صلح و اعتراض به جنگ با اعتقاد به گیاهخواری در انگلیس در هم آویخت معتقدان به گیاهخواری به علت مخالفت با جنگ متحمل تاوان سنگینی از سوی جامعه ای شدند که اجتناب آنها از جنگیدن را خیانت می دانست. بسیاری از آنها به این علت زندانی شدند و ۷۰ نفر از گیاهخواران معترض از روی وجدان به جنگ در زندان ها به علت رفتار خشن از جمله عدم امکان بقا با غذاهای زندان مردند، اعتصاب غذایی که به دنبال آن انجام گرفت، باعث شد که رژیم غذایی گیاهخواری برای این زندانیان برقرار شود. در سال ۱۹۴۴ «السی شیر گلر» و «دانالدواستون» انجمن گیاهخواران مطلق بریتانیا (Vegan Societyuk) را بنیانگذاری کردند کلمه Vegan که از سه حرف اول و دو حرف آخر کلمه «Vegeterian» مشتق شده بیانگر این بود که اعتقاد به گیاهخواری مطلق (Veganism) از اعتقاد به گیاهخواری (Vegete ricanism) آغاز می شود و آن را به نتیجه منطقی اش می رساند. در آن زمان کلمه Vegan برای این ساخته شد که آن گیاهخواری که به دلایل اخلاقی با زیست محیطی فرآورده های حیوانی اعم از گوشت،شیر، پشم، چرم را از همه حوزه های زندگیشان حذف می کندتاخودرا از افرادی که صرفاً از خوردن گوشت اجتناب می کنند متمایز کند. البته امروزه کلمه Vegan گاهی به معنای گیاهخوار مطلق یعنی کسی که صرفاً از فرآورده های گیاهی تغذیه می کند و هیچ فرآورده حیوانی حتی شیر و تخم مرغ را مصرف نمی کند هم به کار می رود بدون این که لزوماً بار اخلاقی داشته باشند. گرچه طرفداری از گیاهخواری در طول قرن بیستم ادامه یافت اما به خصوص در دهه ۱۹۷۰ بود که این اندیشه از طریق استدلال هایی ازحوزه هایی مختلف قدرتی مجدد یافت.

دلایل گیاهخواری:

اولین حوزه مربوط به سلامتی و بهداشت بود. آمارهای به دست آمده از پژوهش پزشکی نشان می داد که افراد دارای رژیم غذایی گیاهی کمتر به بیماریهای قلبی، سرطان یا پوکی استخوان دچار می شوند. (البته این مبحث در بخش خود کاملاً بررسی خواهد شد) در حوزه دوم بر ملاحظات بوم شناختی در مورد خوردن گوشت و ناپسندی و اتلاف منابع از طریق دامداری تکیه میشود.

از زمان انقلاب صنعتی به بعد استفاده از ماشین ها افراد را قادر کرده است که محیط شان را در حدّی فراتر از توانایی اکوسیستم ها برای سازگاری تغییر دهند. زمینه سومی که طرفداران گیاهخواری استدلال هایشان را برآن استوار کردند، ارزیابی مجدد مسئله حقوق حیوانات بود. در دهه ۱۹۷۰ دو کتاب مهم منتشر شد که از دو دیدگاه مختلف به طرفداری از حقوق حیوانات پرداختند.

یکی از آنها کتاب «آزادی حیوان» (Animal Liberation) نوشته پیترسینگر بود. پیترسینگر که یکی از بینانگذاران ایدئولوژیک نهضت حمایت از حقوق حیوانات عصر حاضر به حساب می آید، رویکرد فلسفی خود به وضعیت اخلاقی حیوانات اصولاً بر مفووم حق استوار نمی کند، بلکه آن را بر اصل «ملاحظه برابر علایق» (equal consideration of interest) قرار می دهد.[۱]

در حوزه چهارم: اساتید علوم غریبه و متافیزین ها هستند که معتقدند با استفاده از رژیم گیاهخواری مقطعی و در هنگام ریاضت ها و مدی تیشن های خاص انرژی حیاتی گیاهان را بدست آورده و این اعمال بر روی چاکراها اثرات مثبت خواهد گذاشت که البته به بررسی کامل این موضوع در مباحث بعدی پرداخته خواهد شد.

[۱] – روزنامه شرق

درمان بیماریها با استفاده از گیاهخواری:

نمی توان به طور قطع و یقین گفت که با گیاهخواری می توان به طور کامل جلوی همه بیماریها را گرفت اما می توان با اطمینان گفت با رژیم گیاهخواری می توان جلوی بروز یا کاهش خیلی از بیماریها راگرفت.

شاید بپرسید کدام بیماریها؟

بیماریهایی چون: افزایش فشار خون، دیابت، مشکلات قلبی، پوکی استخوان، انواع سرطان ها (بخصوص سرطان ریه و سرطان کولون) چربی خون و… .

نکته: البته باید توجه داشت که خیلی از گیاهخوران گوشت و فرآورده های مصنوعی،… را استفاده نمی کنند ولی به اشتباه مقادیر زیادی مواد پرچرب فاقد کالری مصرف می کنند و صرفاً به این دلخوشند که گوشت قرمز را از برنامه غذایی خود حذف کرده اند. توجه داشته باشید که چه گیاهخوار باشید چه نباشید باید به این نکته دقت کنید که برنامه غذایی سالم برنامه ای است که کلسترول و چربی های اشباع شده اش اندک و در عوض سرشار از سبزیجات، میوه، مواد سبوس دار و مواد پروتئینی فاقد چربی باشد. پس بنابراین می توان گفت حذف گوشت قرمز با منابع حیوانی از برنامه غذایی الزاماً به این معنا نیست که برنامه غذایی مان سالم و بهداشتی باشد.

ورزشکاران فیلسوفان، دانشمندان، عرفای مشهور گیاهخوار:

برای اینکه نامدارانی از فلاسفه، دانشمندان، عرفا و ورزشکاران را در زمینه ی گیاهخواری بشناسید به اسامی زیر توجه کنید.

بودا، هومر، سقراط، افلاطون، ارسطو، پلوتارک، اپیکور، سنک، پلین، مارکورل، برزیل ، زنن، اریژن، کریزستم، سن کلمان دالکساندری، ابوعلی سینا، ناصر خسرو، شیخ نجم الدین رازی، ابولعلا معری، مرحوم بیدآبادی(ره)،علامه انصاری همدانی(ره) ،ملامحمودنراقی (ره)، عطار، مولوی، باکن کروناور، داوینچی، گاسندی، شورن برگ، نیوتن، پاسکال، فنه لون، مونتنی، برناردن، تولستوی، ادیسون، مترلینگ، کاریانتر، بیل پترل(قهرمان سابق پرورش اندام جهان) (کیلرکوالسکی کشتی گیر kg140 قهرمان جهان) ادین موزس (دونده صاحب مدال طلای المپیک) و خیلی از کسانی که در این بحث مجال پرداختن به اسامی آنها نیست به این اسامی خوب توجه کنید علاوه بر آن شایعه ای که گفته می شود گیاهخواری باعث ضعف بدن و کم شدن قوه حافظه فرد می شود این افراد از بهترین های عصر خود (هم حکما و فلاسفه هم ورزشکاران) بوده اند.

البته به این نکته توجه بفرمایید که معمولاً از سیستم او و یالاکتو پیروی شده است و گیاهخواری و گان فقط مربوط به دوره های کوتاه مدت ۴۰روزه می باشد (این توصیه ما می باشد.)

نظرات دانشمندان در مورد گیاهخواری

بهتر دیدیم در این مبحث نظرات تعدادی از دانشمندان و گروههای مختلف را در زمینه ی انواع گیاهخواری بیان کنیم انجمن گیاهخواری فرانسه[۱] مرام خود را این گونه معرفی می کند. گیاهخواری گوشتِ همه حیوانات را منع می کند اما همه مواد دیگری که ازحیوانات به دست می آید را مجاز می داند، تخم مرغ، شیر، روغن، عسل، و غیره و لیکن غلات، سبزی ها، بخصوص میوه ها را خوراک طبیعی انسان تلقی می نماید.

گیاهخواری بر استعداد کار می افزاید، به آزادی فکر کمک می کند و سبب نشو و نمای خصایل عالی انسان می شود که همه مخلوقات را دوست داشته باشد   پروفسور رائو: منظور از گیاهخواری این است که انسان را به وسیله خوراکی که مطابق قوانین طبیعت می باشد، نیرومند بنماید و هرگاه از روی عقل به آن رفتار بکنند بهترین راه برای نشو و نمای هم آهنگ و تعادل کامل است. گیاهخواری شروط دیگری دارد از جمله:

پاکیزگی هوا، پوست بدن، جامه، منزل، جهاز هاضمه ، ورزش روزانه و ترک نمودن آنچه که برخلاف حفظ الصحه و نشو و نمای قوای بدنی و ذهنی و اخلاقی است.

پروفسور ژول لوفور: ایشان در کتاب خود پس از آنکه اثبات میکند گیاهخواری می تواند قوای جسمانی و ذهنی انسان را تقویت بنماید و تنها طرز خوراکی است که اجازه می دهد بدون این که اعضای بدن را خسته بنماید در مقابل هرگونه سم، قوای محرکه بدن کاملاً نشو و نما یا بدو مقاومت در برابر سرما را بیفزاید.

دکتر ژول لوکران: در کتاب فلسفه فورک خودش می نویسد: بچه باید یک خوراک داشته باشد که سلسله اعصاب او را تقویت بکند و او آن را تنها در نباتات و بخصوص در غلات، موادی که لازمه نشو و نما و تشکیل اعصاب دندان ها و استخوان های او میباشد، خواهد یافت.

دکتر گاستن دوژیل: خوراکی که تنها از نباتات باشد کاملاً برای نگاه داری و تقویت بدن انسان کفایت می کند.

دکتر دوادوارد لوی: من می توانم امروزه اعلام بکنم که یک نفر گیاهخوار را نمی شناسم که برای سلامتی (جسم و ذهن) گیاه خواری را پذیرفته باشد تا خودش را تکمیل بنماید و اظهار بکند که این رژیم او را ضعیف کرده باشد.

دکتر الدفیلد می گوید: اگر از من بپرسند آیا کسانی که از خوردن گوشت پرهیز نموده اند  ضعیف شده اند: پاسخ می دهم که در بیشتر اوقات به اثبات رسیده که آنان جسماً بیشتر قوی شده اند و ذهن آنان روشن و جدی گردیده است.

دکتر والترهدون: آزمایش روی خودم که از گوشت – و همچنین مشتقات آن پرهیز می نمایم(به استثنای کمی شیر و کره و تخم مرغ) و تاریخ آن به ۲۵ سال می رسد که بدون لغزشی تا امروز پیروی کرده ام.

خویشاوندان من در سن ۶۰ سالگی شروع به همین امتحان کردند و اکنون هر کدام از آنان ۸۰ الی ۹۰ سال دارند و در کمال صحت زندگانی می کنند. من این طریقه را در عملیات طبی خود امتحان کردم و آن را یک کمک خیلی بزرگ در بهبودی ناخوشی ها یافتم و حقیقتاً در بسیاری از مواقع آن را کافی دیدم که بدون دوا معالجه می نماید.

پروفسور فاکولته: … خستگی عضلات ۵/۲ دفعه و نیز نزد کسانی که گوشت می خوردند بیشتر است و مرمت این خستگی ۵/۵ مرتبه زودتر در گیاهخواران صورت می گیرد.

دکتر کارتن: موادی که در هر زمان و همه جا نزد همه مردمان یک اهمیت اولیه دارد، مواد نشاسته ای، غلات و چربی ها هستند.

اینها و هزاران مطلب دیگر نظرات مختلف دانشمندان، فلاسفه و اطبایی است که سیستمهای مختلف گیاهخواری را تجربه و در مورد آن سخن گفته اند.

[۱]- Societe vesetarinnede france

گیاهخواری در ملل و ادیان:

در بیشتر ملل و ادیان قانونهای خاصی در مورد استعمال گیاهخواری و تأثیرات مفید آن بر بدن انسان بیان شده است که به ذکر پاره ای از آنان می پردازیم.

هندوهای برهمایی یا بودایی: اینان به طور کلی از خوراک حیوانی پرهیز می کنند چون که مذهب آنان قدغن اکید نموده

مصریان باستان: از گوشت احتراز نموده اند چون که حیوانات را مقدس می دانسته و فیثاغورث که محرم طریقت آنان بوده این عقیده را در یونان رواج داد.

نژاد آرین: این نژاد در ابتدا از خوردن گوشت پرهیز می کرده و در قوانین مانو(ماناوادها رماساسترا) که یکی از کتب کهنه هندی ها است نوشته: کسی که پیروی قوانین را نموده و مانند دیو تشنه به خون گوشت استعمال نکند، در این دنیا به نیک سیرتی کامل رسیده و از شکنجه ناخوشی ها ایمنی خواهد بود.

مردمان ژاپن، چین: اینان نیز چونکه اکثراً پیرو بودا می باشند و نخستین قانون بودا می گوید «مکشید، با محبت باشید و سیر دایره تکامل جانوران را خراب مکنید» لذا اکثر مردمان این کشورها گیاهخوارند.

مکزیک: چاپارهای بومی مکزیک که هر روز چندین فرسنگ راه می روند و خیلی نیرومند می باشند تنها دانه ذرت می خورند.

روسیه: روستائیان روسی فقط با نان سیاه، شیر و سبزی زندگانی می نمایند، خیلی پرزور و تنومند هستند.

شیلی و پرو: گارسیلازد در تاریخ انکاها نقل می کند که بومیان شیلی و پرو گیاه خوار بوده اند… مردمان آن خیلی زیبا و خوش اندام بوده اخلاق خوب و عادات آرام و مهربان داشتند.

راهبان مسیحی: پانزاپیست ها تمام روز کارهای شاقه و زراعت می نمایند و خوراک آنان منجر به نباتات است و حتی مواد حیوانی را هم نمی خورند.

ایران: بسیاری از طوایف بادیه نشین فقط از گیاه و نان و شیر چارپایان زندگانی می کنند و تمام روز را زحمت می کشند در دشتستان فارس قبیله های مسکن دارند که خوراک آن ها منحصر به خرما و آرد نخودچی است و خیلی قوی و چالاک می باشند.

نیکلا خائیکف: راجع به خوراک تاجیک های افغانستان می گوید؛ اما پایه خوراک مردم روی پرورش درخت توت قرار گرفته که غرس آن خیلی وسیع می باشد. توت را جلو خورشید خشک کرده آرد مینمایند و از آن نان درست می کنند.

قبایل عرب: بسیاری از قبایل عرب تنها از خرما و شیر شتر و نان زیست کرده و در تمام عمر گوشت به لب آنان نمی رسد ولی در نیرومندی و چالاکی و زرنگی و استقامت در جلو هوای سوزان و بردباری ضرب المثل شده اند.

گیاهان ، میوه جات و درختان در قرآن

در آیات بسیار زیادی از قرآن خداوند مهربان اشاره به نعمت های غذایی خود کرده که اکثر آن نعمت ها از گیاهان و میوه جات هستند به آیات زیر خوب توجه کنید.

سوره بقره آیه ۲۲: آن خداوندی که زمین را برای شما فرش (گسترده) و آسمان را بنایی(افراشته) قرار داد و از آسمان آبی فرو فرستاد و به آن از میوه ها روزی برای شما بیرون آورد….

سوره انعام آیه ۱۴۱: و اوست کسی که به وجود آورد باغهایی باداربست و بی داربست و درخت خرما و کشتزار با خوردنی ها گوناگون و زیتون و انار شبیه به هم اند و برخی شباهتی با هم ندارند….

سوره انعام آیه ۱۱: خداوند بوسیله آن آب برای شما کشتزار و زیتون و درختان خرما و انگور و از هر نوع میوه ای می رویاند همانا در این امر برای آنان که می اندیشند نشانه ای روشن است.

سوره نحل آیه ۶۷: و از میوه های درختان خرما و انگور، هم مست کننده و هم رزق نیکو می سازید. البته در این امر برای  گروهی که تامل  می کنند نشانه روشنی است.

سوره نحل آیه ۶۹:… از همه میوه ها بخور پس راههای پروردگارت را خالصانه طی کن.

سوره انعام آیه ۹۹: و او کسی است که از آسمان، آبی نازل کرد، پس به وسیله ی آن هرگونه گیاه برآوردیم و ازآن سبزه ها خارج ساختیم، از آن دانه های برهم نشسته و چیده شده بیرون آوردیم و از شکوفه ی خرما خوشه هایی نزدیک به هم و نیزباغ هایی از انگورها و زیتون و انار که برخی شبیه به هم و برخی غیر متشابهند به میوه ی آن آنگاه که بار دهد و می رسد بنگرید همانا در آن نشانه هایی برای گروه با ایمان است.

اعراف آیه ۵۷: …. پس به این وسیله آب (باران) نازل کردیم و به واسطه آن هرگونه میوه ای را رویانیدیم و برآوردیم.

مؤمنون آیه ۱۹: پس به وسیله آن برای شما باغهایی از خرما و انگور پدید آوردیم که در آن باغها برای شما میوه های فراوانی است و از آنها می خورید.

سوره رعد آیه ۴: و در زمین قطعاتی است مجاور هم و باغ هایی از انواع انگور و کشت زار و درختان خرما همانند و غیر همانند که همه باید با آب آبیاری شوند و بعضی میوه ها را در خوردن بر بعضی برتری دادیم.

سوره فاطر آیه ۲۷: آیا ندیده اید که خداوند از آسمان آبی فرو فرستاد پس به واسطه آن هرگونه میوه ای را رویانیدیم و برآوردیم.

سوره سجده آیه ۲۷: آیا ندیدند که ما آب را به سوی زمین فرستادیم به واسطه آن گیاهان می رویانیم تا چهار پایانشان و خودشان از آن بخورند .

سوره الرحمن آیه ۶: … و گیاه و درخت برای او سجده می کند.

آیه ۲۵ سوره مریم : ای مریم شاخه درخت را حرکت ده تا از آن برای تو رطب تازه فرو ریزد.

البته تعداد آیات شریفه ای که در قرآن اشاره به میوه ها و گیاهان شد بسیار زیاد است لذا برای نمونه این آیات را در این قسمت آوردیم.

نعمت‌های بهشتی :

در قرآن چندین جا به توصیف نعمت‌های بهشتی پرداخته شده که اکثر آن نعمت‌ها گیاهان میوه و درختان شیر، عسل و … بوده‌اند به این آیات دقت کنید وجز یکی دو مورد استثنا‌ هیچ اشاره‌ای به نعمتهای دیگر در بهشت (مثل گوشت و …) جزمیوه ودرختان و گیاهان نشده است.

آیه ۱۵ سوره شریف محمد(ص): «داستان بهشتی که به متقیان در دنیا وعده داده‌اند این است که در آن باغ بهشت نهرهایی از آب زلال و گواراست ونهرها از شیر بی آنکه هرگز طعمش تغییر کند ونهرها از شراب ناب که نوشندگان را به حد کمال لذت بخشد ونهرهای عسل مصفی و تمام انواع میوه‌ بر آنان مهیا وهمه مغفرت و لطف پروردگار ….»

آیه ۳۵سوره مبارک رعد: «بهشتی که متقیان را وعده داده‌اند چنانست که نهرها بر زیردرختانش جاری است و ما کولاتش همیشگی و سایه آن بر قرار است این بهشت سرانجام اهل تقوی وآتش دوزخ سرانجام کافران است».

سوره بقره آیه ۲۵: و کسانی را که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام داده‌اند‏ ، مژده بده که برایشان باغهایی است که نهرها از پای آن جاری است هرگاه میوه‌ای از آن به آنان روزی شود گویند: این همان است که قبلاً روزی ما بوده، در حالی که همانند آن نعمت‌ها به ایشان داده شده است(نه خود آنها)

سوره زخرف آیه ۷۳: در آنجا برای شما میوه‌ فراوانی است که از آنها می خورید .

سوره رعد آیه ۳۵: مثال بهشتی که به پرهیزکاران وعده داده شده(چنین است که )نهرها از زیر آن جاری است. میوه‌ها وسایه‌اش دائمی است این است عاقبت کسانی که تقوی پیشه کردند.

سوره ص آیه ۵۱: در آنجا تکیه می‌زنند (و) میوه‌های فراوان و نوشیدنی در آن جا طلب می‌کنند.

الدخان آیه ۵۵: در آن باغها هر میوه را (که بخواهند) با آسودگی می‌طلبند.

آل عمران آیه ۱۵: … کسانی که تقوا داشته باشند، نزد پروردگارت باغهایی است که زیر درختان آن نهرها جاری است برای همیشه.

سوره حج آیه ۱۴:همانا خداوند اهل ایمان وعمل صالح را به باغهایی وارد می‌کند که نهرها زیر درختانش جاری است(آری) خداوند هر چه اراده کند انجام می‌دهد.

سوره لقمان آیه ۸ : همانا کسانی که ایمان آورده و عمل صالح انجام داده‌اند برای آنان باغهای پر نعمت است.

قسم به گیاهان در قرآن:

درجاهای متعددی از قرآن به چیزهای مختلفی قسم یاد شده که از نعمتهای خوب وارزشمند خداوند بر بندگانش می‌باشد از جمله خورشید ، ماه، ستارگان ، شب و … در این بین به گیاهان نیز قسم خورده شده به آیات زیر توجه کنید.

والتین و زیتون: به انجیر و زیتون قسم ومکرر از غذاهاو گیاهانی چون نخل، خرما، انگور، کشمش ، انار، زنجبیل و… نام برده شده است.

گیاهان و میوه‌جات در احادیث و روایات

در این قسمت روایات و احادیثی را از ائمه معصومین (ع) در تاکید و خواص گیاهان ومیوه‌جات بیان می‌کنیم.

امام صادق (ع): بر هر چیزی زینتی است وزینت هر سفره سبزی است موفق مدنی از پدرش نقل می‌کند که ابن الحسن (علیه السلام) مرا خواست وغذای صبحانه آوردند که سبزی نداشت، به خادم فرمود: آیا نمی دانی که من بدون سبزی غذا نمی‌خورم، سبزی آوردند وخورد.

باز امام (ع) فرمود : غذاها و سفره‌های خود را با سبزیجات سبز کنید که به اسم خدا شیطان را دور می‌سازد.

انار و روشنایی دل: رسول خدا(ص): هر کس انار بخورد قلبش را روشن می‌گرداند و وسوسه را از دلش بر می‌دارد تا چهل روز[۱].

رسول خدا (ص) : هر کس چهل روز یک مثقال اسپند را بنوشد حکمت در دل او روشن می‌گردد واز هفتاد مرض نجات می‌یابد که کمترش جزام می‌باشد.

امام محمد باقر(ع) از امام علی(ع) : انجیر را بخورید که برای قولنج نافع است ولی گوشت ماهی را کم بخورید ، که بدن را از بین می برد و بلغم را زیاد می‌نماید و نفس  و روح را غلیظ می‌کند.

رسول خدا (ص) : بهار امت من انگور است[۲]

امام صادق (ع): بادروج(حوک) سبزی انبیاء است و پیامبر (ص) فرمودند: بادورج را از گیاهان بهشت است علی بن ابیطالب (ع) : با دروج سبزی ما و سبزی پیامبران پیش از من است.

امام صادق (ع): چیزی نزد ما محبوب‌تر از بنفشه نیست.

امام رضا (ع) : زیتون را داشته باشید چون آن مره(زهره) را می‌شکافد، بلغم را می‌برد، پی‌ها را محکم می‌نماید، اخلاق راخوب می‌‌‌کند نفس را پاک می‌گرداند وغم را می‌برد.[۳]

جهت اینکه خواص کامل میوه‌ها وسبزیها و تاکید بر مصرف آنها را در کلام ائمه معصومین و بزرگان بدانید و استفاده لازم را از کلام این بزرگوار ببرید می‌توانید به کتابهای طب الرضا(ع)، طب صادق(ع) دورنمای از طب اسلامی، و…  و کتابهایی که در این زمینه نوشته شده مراجعه فرمایید اما پایان بخش این مبحث روایت تولد حضرت زهرا(س) است پیامبر (ص) برای انعقاد نطفه ایشان غذاهای گیاهی مصرف کرده‌‌اند به این روایت زیبا توجه کنید.

انعقاد نطفه حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیه)

روزی پیغمبر اکرم(ص) در ابطح با امیر المؤمنین (ع) و جمعی از اصحاب نشسته بودند که جبرئیل نازل شد وگفت: خدای تعالی سلام می‌رساند و دستور می‌دهد که چهل شبانه روز از حضرت خدیجه دوری کن وخانه او نرو. آن حضرت این دستور را عملی کرد در حالی که روزها روزه می‌گرفت و شبها را به عبادت در خانه فاطمه بنت اسد می‌گذراند. یک روز عمار یاسر را نزد حضرت خدیجه فرستاد وگفتند: به او بگو علت نیامدن من به خانه تو برای رنجشی که از تو داشته باشم نبوده است. بلکه خدای تعالی امر فرموده که من این چنین کنم و در حق خود جز نیکی فکر نکن و خدای تعالی بر صبر تو در نزد ملائکه مباهات می‌کند. تو هر شب درب خانه را ببند و استراحت کن. من هم در خانه‌ فاطمه بنت اسد هستم تا امر الهی برسد که ما بدانیم چه باید بکنیم. بعد از چهل روز جبرئیل خدمت آن حضرت رسید و سلام خدا را به آن حضرت رساند و میکائیل مقداری خرما وخوشه‌ای انگور وجامی از آب بهشت برای افطار آن حضرت آورد وعرض کرد که: خداوند متعال امر فرموده که باید امشب از این میوه ها افطار کنی رسول اکرم (ص) که عادتش این بود هر شب موقع افطار دیگران را هم دعوت می‌کرد آن شب به امیرالمؤمنین (ع) دستور داد که درب خانه بنشیند ونگذارد کسی وارد خانه شود.زیرا باید غذا را تنها میل کند و شاید در همان شب بوده که پیغمبر اکرم(ص) فرمود: در شبی که به معراج رفتم جبرئیل در بهشت به من گلابی یا سیبی از درختان بهشتی داد ومن آن را خوردم. وقتی به زمین آمدم با حضرت خدیجه همبستر شدم. حضرت خدیجه به فاطمه (علیهاالسلام) حامله شد و لذا هر وقت من مشتاق بوی بهشت می‌شدم، فاطمه (علیها السلام) را می بویم واز همین جهت است که او«حورا انسیه» نامیده شده و هیچگاه حائض نمیشود وخون و نجاستی در زایمان و غیره نمی‌بیند[۴]

[۱] – محاسن ج ۲ ص ۵۴۳ – این روایات و احادیث از کتاب گیاهان داروئی

[۲] -محاسن ج۲ – ص ۴۵۸

[۳] –  روایات و احادیث از کتاب گیاهان داروئی

[۴] – انوار الزهرا (ص)

نقش تغذیه در بیماری و سلامتی:

در تغذیه سالم و طبیعی از مواد مغذی گیاهی استفاده می‌شود و دارای اثرات وفوائد زیر می‌باشد.

۱- عمل پاکسازی: سموم ومواد زائدی که به علت تغذیه نا مناسب در طی سالیان دربافت های بدن انباشته شده است با اصلاح تغذیه در بدن مصرف می‌شود ومازاد آن از بدن خارج می‌گردد.

۲- دسترسی به انرژی حیاتی: هر ماده غذایی دارای نوعی انرژی حیاتی لازم و ضروری برای حیات انسان است که در اثر حرارت دادن و سرخ کردن ویا هر نوع تغییر و تحول این انرژی می‌سوزد ومواد سمی و تفاله برجا می‌ماند.

۳- افزایش مقاومت طبیعی بدن: رعایت تغذیه سالم و طبیعی موجب افزایش مقاومت طبیعی بدن می‌گردد واز بروز بیماریها وکسالتها پیشگیری میکند و به علاوه به امر درمان نیز کمک می‌کند.

۴- کاهش تولید مواد زائد: میزان تولید مواد زائد از سوخت و ساز مواد گیاهی و غذای سالم به مراتب از مواد حیوانی کمتر است در نتیجه به اندامهای دفعی خون چون کبد و کلیه‌ها فشار کمتری وارد می‌شود وفرآیند متابولیسم (سوخت وساز) بهتر صورت می‌گیرد و از انباشته شدن مواد زائد در بافت‌ها پیشگیری می‌شود.

۵ -سهولت عمل هضم و گوارش: در ترکیب گیاهان به میزان معین فیبر وجود دارد که عمل هضم و گوارش را آسان می‌کند.

۶- مهار نمودن علت بیماری: تغذیه مناسب و طبیعی غالباً علت بیماری را مهار می‌کند ولی داروها معمولاً علل بیماریها ناشی از سو تغذیه را از بین نمی‌برند.

۷ – انجماد وحرارت: مواد غذایی  غالباً در فریزر نگهداری می شود بخش دیگری از انرژی کاهش یافته و تغییر و تحولات نامناسب دیگری در غذاها ایجاد می‌شود.

۸ – روش پرورش جانوران: برای پرورش دامها و طیور معمولاً از هورمون‌ها و گاه غذاهای غیر طبیعی استفاده می‌شود که برای انسان زیان آور است اگر چه برای پرورش گیاهان نیز از کودها شیمیایی و هورمون‌ها استفاده می‌شود ولی گیاهان نسبت به جانوران توانایی بیشتری در دفع مواد زائد دارا می‌باشند.

۹ – جلوگیری از بروز بیماریها: از آنجایی که اغلب گیاهخواران از منابع حیوانی یا غذاهای حیوانی استفاده نمی‌کنند و نیز با توجه به این که کلسترول یکی از انواع چربی‌هایی است که فقط در منابع حیوانی وجود دارد لذا می‌توان نتیجه گرفت که سطح کلسترول خون گیاهخواران پایین بوده و  این امر می‌تواند سبب جلوگیری از بیماریهایی همچون فشار خون، انسداد عروق، سکته‌ قلبی شود و همچنین رعایت رژیم گیاهخواری می‌تواند سبب جلوگیری از چاقی، وچربی خون شود و پیامدهای ناشی ازان از جمله انواع سرطان‌ها (۲۰% کمتر) شود و به علت بالا بودن میزان فیبرهای غذایی از یبوست و بروز سرطان روده جلوگیری می‌کند.

فیبرهای غذایی چه هستند؟ درمورد فیبرهای غذایی صحبت شد شاید بهتر باشد که کمی بیشتر در مورد فیبرهای غذایی بدانیم فیبرهای غذایی همان رشته های سلولز با الیاف سخت و غیر قابل جذب است که به طور کلی در تمام میوه‌جات وسبزیجات وجود دارد وجود این الیاف سفت و هضم نشدنی در بدن و لابه‌لای  غذاهای خورده شده باعث شده که کاملاً به هم نچسبند و بین ذرات غذایی موجود در روده فاصله ایجاد کند در نتیجه شیره‌های هاضمه براحتی می‌توانند لابه‌لای ذرات غذا نفوذ کند و آنها را به خوبی هضم نمایند کمبود فیبر در بدن باعث بدی هضم غذا و یبوست و پیدا شدن مقادیرزیادی سم غذایی در روده‌ها می‌شود هر انسان روزانه ۴۰% گرم فیبر نیاز دارد تا سلامت و جوانی سلولها را تضمین کند. تمامی دانشمندان تغذیه بر این باورند که غذای بد، غذایی است که دارای چربی زیاد و فیبر کم باشد البته باید توجه داشته باشید در سبزیجات پخته فیبر نخواهید یافت و جز تفاله‌چیزی مصرف نمی‌کنید.

واکنش‌های اولیه در تغذیه گیاهخواری

در شروع تغذیه طبیعی ممکن است واکنش‌های نامطبوعی در بدن ایجاد شود که در هر فردی با فرد دیگر متفاوت است.بدنی که در طول سالهای متمادی به نوعی تغذیه بدعادت کرده است در مقابل تغییر نوع غذا واکنش نشان می دهد که البته جای نگرانی نیست و چندان طول نمی‌کشد و عوارض آن بر طرف می‌شود.در بعضی از اشخاص حالت عصبی و تغییر خلق و خوی ایجاد می‌شود ، نفخ شکم و دل درد با احساس گرسنگی وگاهی اوقات اسهال ممکن است پیش آید. البته تمام عوارض فوق در همه افراد پیش نمی‌آید وبه علاوه شدت وضعف عوارض در انسانها متفاوت است.

یکی از دلایل مهم بروز عوارض، تغییر یک عادت به عادت جدید است و دلیل دیگر به علت پاکسازی بدن از سموم مختلف انباشته شدهدر اندامها‌ی مختلف می‌باشد که بخصوص توسط کلیه‌ها و کبد دفع می‌گردد.

تأثیر گیاهخواری بر اخلاق :

حتماً برای شما هم پیش آمده که بعد از صرف غذای مورد علاقه‌تان احساس آرامش و نشاط کنید و حتماً با شرایط استرس‌زا مواجه شده‌اید. در این شرایط ناخودآگاه به سمت مواد خوراکی رفته‌اید، تا به این طریق، استرس‌را از خود دور کنید.

اگر بدن شما از نظر شیمیایی وترکیبات طبیعی خود متعادل باشد، خلق و رفتار شما هم متعادل می‌شود.عوامل زیادی می‌توانند تعادل بدن انسان را به هم بزنند.

به عنوان مثال: بسیاری از زنان دچار کم خونی هستند. این مسئله باعث افسردگی وخستگی سیستم عصبی و رفتاری بسیار موثر است در افرادی که به طور منظم و سر وقت غذا نمی‌خورند، قند خون دائماً در حال تغییر است و ثبات لازم را ندارد و همین مساله روی قدرت تفکر و تمرکز و در نتیجه خلق و خو تأثیر می‌گذارد.

بعضی مردم به بعضی مواد شیمیایی موجود در غذا حساسیت دارند که حین مصرف این مواد غذایی خاص، خلق وخوی آنها دچار مشکل می‌شود در مطالعه‌ای که روی ۲۰۰ نفر از مردم انگلستان انجام شد، تأثیرغذا بر سلامت ذهنی وروانی افرد مورد مطالعه قرار گرفت.به این افراد توصیه شد مصرف غذاهایی را که از ذهن و خلق فرد حمایت می‌کنند افزایش دهند.مواد غذایی که برای خلق فرد استرس‌زا(یا تنش‌زا) محسوب می‌شوند، شامل : شکر، کافئین (موجود در قهوه) الکل و شکلات (در صورت مصرف بیش از حد) است در حالی که می‌توان برای مواد غذایی حمایت کننده خلق و خو به آب، انواع سبزیجات، میوه‌جات و … اشاره کرد.

۸۸% افرادی که رژیم‌های غذایی حمایت کننده خلق و خوی استفاده کردند، از نظر ذهنی وروانی، وضعیت بهتری پیدا کردند.۲۶%آنها اظهار کردند تغییر خلق وخو در آنها کمتر بوده است.

در ۲۶ درصد دیگر تعداد حملات پانیک (هراس) واضطراب کمترشده بود و ۲۴درصد دیگر عنوان کردند کمتر دچار حالت افسردگی شده‌اند گروه عظیمی از مواد شیمیایی موجود در مغز که خلقیات را کنترل می‌کنند نوروتر انسمیتر(میانجی عصبی) نام دارند، معروف ترین آنها سروتنین است که به عنوان ماده شادی آور به حساب می‌آید این مواد شیمیایی موجود در مغز که کاملاً حیاتی هستند برای این که عملکرد طبیعی داشته باشند به انرژی‌ نیاز دارند و مغز یکی از محدود نواحی بدن است که برای تامین انرژی خود کاملا و فقط به گلوکز وابسته است.گلوکز در شکر، قند و بسیاری مواد دیگر وجود دارد.

متخصصان معتقدند اگر سطح گلوکزخون(قندخون) تمام طول روز در شرایط پایداری باقی بماند ونوسان نداشته باشد، بتدریج این مواد شیمیایی موجود در مغز را تغذیه می‌کند و مشکلی پیش نمی‌آید.

برای این که قند خون حالت پایداری پیدا کند باید از کربوهیدرات‌ها در نان حاوی غلات، لوبیا، غلات، کامل،سویا، سیب، هلو وسایر میوه‌ها وجود دارند.

موادی مثل کیک وچای و چیپس ، شکلات و شیرینی ، قند خون را سریعاً افزایش می دهند.در نتیجه بدن شما ناچار می‌شود برای وروداین قندها به درون سلول یا ذخیره کردن آنها به طور ناگهانی و به شدت هورمون انسولین ترشح کند و تعادل طبیعی سیستم کنترل کننده قند خون بهم می‌خورد.

آیا ساختمان بدن انسان برای گوشتخواری ساخته شده یا گیاهخواری :

از دندانهای انسان شروع می‌کنیم: اولاً دندان‌های انسان شبیه است به دندانهای میمون‌های بزرگ میوه‌خوار است چون نزد حیوانات درنده دندان‌های ثنایا خیلی کوچک است برعکس، دندان‌های کلبی آن ضخیم وبلند می‌باشند. دندان‌های آسیای آن‌ها تیز و برنده است تا بتوانند حیواناتی را که آشکار می‌کنند دریده وگوشت آن‌ها را تکه تکه کرده ببلعند. علف خواران دندان‌های ثنایای بلند دارند ودندان‌های کلبی از ردیف سایر دندان‌ها بلندتر نیست، دندان‌های آسیا پهن و مسطح است.و بالاخره میوه خواران مانند میمون‌ دندان های یکنواخت دارند و تنها دندان‌ها کلبی به طور غیر محسوسی برجسته می‌باشد اما کار دریدن را نمی‌تواند انجام بدهد. دندان‌های آسیا نه برنده است ونه پهن، یعنی نه به کار دریدن گوشت ونه بدرد جویدن علف می‌خورد و تنها برای خوردن دانه‌ها و میوه‌ها مورد استعمال دارد.

دندانهای یک حیوان گوشت خوار مانند سگ و فکین اسب و همچنین دهان خوک که همه چیز خوار است به هیچ وجه شباهت به دندان های انسان ندارد.

معده انسان خیلی نازک وکمتر از معده حیوانات گوشت خوار می‌باشد تا بتواند تکه‌های گوشت نجویده را که حیوان به تعجیل بلعیده، به خوبی له نموده، هضم بکند، چون دندان‌های گوشت خوران پهن ویکنواخت نیست. گوشت خام را نجویده فرو می‌دهند و هضم آن را به معده عضلانی خود واگذار می‌نمایند غده معده انسان ازت زیادی که در گوشت هست نمی‌تواند مانند گوشتخواران تبدیل به آمونیاک بکند. ترشحات معده‌ای و بزاق غده‌های لوزالمعده او گوشت را حل نمی‌نماید کبد انسان چون نمی‌تواند ازت گوشت را دفع بکند همین سبب امراض نقرس وروماتیسم و ناخوشی اعصاب می‌شود.

از طرف دیگر روده‌های گوشت خواران کوتاه است و گوشت فاسد شده و در آن جا توقف نمی‌کند. در ازای روده‌های انسان یک دلیل دیگر است که گوشت خوار نمی‌باشد. زیرا که در روده های انسان گوشت مانده فاسد می‌شود و تولید میکروب‌های کشنده می‌نماید.هم چنین سبب فساد در امعا می‌گردد چنان که ناخوشی‌ها زخم روده و آپاندیسیت در نتیجه همین فساد تولید می‌شود.

ناخن‌های ما را نباید با پنجه شیر اشتباه گرفت. خوردن گوشت بدون استخوان نشان میدهد عضلانی را که انسان از استخوان جدا کرده می‌خورد یک خوراک طبیعی او نیست. زیرا که املاح معدنی برای بدن نهایت لزوم را دارد و گوشت خوران آن را از استخوان می‌گیرندو اگر بخواهیم خوراک کامل خودمان را از گوشت گرفته باشیم باید استخوان را هم مانند جانواران درنده بخوریم تا فسفات‌ های آن به بدن برسد.

همه چیز گواهی می‌دهد که انسان گوشت خوار نمی‌باشد نه تنها ساختمان درونی او میوه خوار درست شده بلکه ساختمان خارجی، طرز زندگانی و عادات و روش واخلاق او گواهی می‌دهد که گوشت خوار نبوده است. دهان او مانند پوزه گوشت خواران گشاد نمی‌شود تا شکار خود را ببلعد، زبان نرم و طریقه آب خوردن او که لیس نمی‌زند و دست‌های او بدون پنجه است دندان‌های کلبی او بلندتر از سایر دندان‌هایش نیست، چشم او مانند گوشت خواران در تاریکی نمی‌بینند و بوی حیوان زنده را از دور استشمام نمی‌کند و ناخن‌های او را اگر بگذارند بلند بشود با آن‌ها کوچکترین برنده یا حیوانی را نمی‌تواند بدراند او به آسانی از درخت بالا می رود ومیوه می‌چیند ولی نمی‌تواند جست و خیز زده جانوران درنده را در حال دو بگیرید. گوشت خام یا گندیده را نمی‌تواند بخورد و طبیعتاً از کشتار وخون گریزان است جانوران درنده پس از آنکه حیوانی شکار کردند، اورا زنده با پوست و رگ و پی و آلودگی‌های دیگر می‌خورند ودندان‌ خود را در روده او فرو می‌برند.  ولی حیوانات چرنده به او انس می‌گیرند در صورتی که انسان از حیوانات درنده می‌گریزد.

مضرات و منع گوشت بیش از حد در کلام بزرگان :

امام (ع) : هر کس چهل روز پیوسته گوشت بخورد سنگ دل می‌شود.

امام علی(ع): اعتیاد به خوردن گوشت را بد می‌شمرد و آن را اعتیادی همچون اعتیاد به شراب می‌دانستند (بحارالانوار ج ۶۶ ص۶۹)

امام علی (ع): شکم‌هایتان را گورستان جانوران نکنید (شرح نهج البلاغه ج۱ ص۲۶)

امام رضا(ع): دو چیزند که هرگاه داخل معده شوند سبب فساد آن می گردند، پنیر و گوشت مانده.[۱]

ابوعلی سینا پزشک نامی: حزر کنید از خوردن گوشت جانوران.

نجم الدین رازی در مرصاد العباد: از گوشت بسیار احتراز (دوری) کنید.

دکتر جیمس: من خوراکی را سراغ ندارم که اندازه گوشت گاو تولید یک تهیج

غیر طبیعی روی سلسله اعصاب انسان بنماید.

دکتر پاسکول: گول نخوریم! گوشت بیشتر مهیج است که مغذی نمی‌باشد به اضافه دارای زهر هم هست.

دکتر لوگران: ما باید بدانیم که گوشت کشته شده نیست مگر مردار وبه وسیله گوشت خواری، از روی میل مقداری زهر توکسین را داخل بدن خودمان می‌نماییم.

دکترویکتورپوشه: ما می‌توانیم یقین داشته باشیم که یک نفر گیاه خوار هرگز مرض آپاندیسیت نمی‌گیرد و خوردن گوشت سبب تولید آن می‌شود.

پرفسور بوشار اظهار می‌دارد: گوشت‌ خواران زبان چرک، تنفس بد، مدفوعات کثیف وغیر منظم دارند همچنین ناخوش‌های معده و امعا‌ زخم‌های جلدی سردرد، روماتیسم، چاقی‌ یا لاغری زیاد در آن ها دیده می‌شود.

دکتر پاپوس: از وقتی برزگران شروع کردند هر روز گوشت بخورند، مرض نقرس نزد آن‌ها بروز کرد وبه همان درجه که شهری‌ها به جای یک بشقاب عدس ویک سوپ خوب، بیفتک با سیب زمینی خوردند، ناخوش‌های معده وروماتیسم زیاد شد.

دکتر بن ژوی: پس از امتحانی که روی خود نموده اظهار می‌‌کند: پانزده سال می‌گذرد که به زخم قرحی مبتلا بودم و برضد آن بی خود زهر‌های دوا سازی را استعمال می کردم.ید، جیوه، بروم، ارسینک و ترکیبات آن را به مقدار زیاد به کار بردم بدون اینکه مرض ریشه کن بشود. میکروب پیوسته زیاد تر شده واز قوت بدنم که از ناخوشی و میکروب و دواها ضعیف شده بود، همیشه می‌کاست.

از روی ناامیدی روی طرز خوراک‌های مختلفه امتحان کردم خیلی باعث تعجب گردید که گیاه‌خواری مرا بزودی معالجه کرد این بهترین دوای مؤثر بود زیرا هنگامی هم که دوا را استعمال نمی‌کردم اثر می‌نمود و به محض این که گوشت می‌خوردم دوباره ناخوشی‌ عود می‌کرد.

در مضرات مصرف بیش از حد گوشت وحتی مصرف آن مطالبی بسیار زیاد از قول بزرگان، دانشمندان، فلاسفه و … است که در این مبحث به ذکر چند مورد از آن بسنده کردم تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.

[۱] -بحار ج۶۶ ص۱۰۴ – گوهرهای معنوی۴۱۴

یک نکته مهم :

سازگاری و ناسازگاری غذاها بعضی از غذاها با یکدیگر ناسازگاری دارند و مصرف آنها با یکدیگر تولید اختلا لاتی در بدن نمایند.

مصرف توام انواعی از غذاها سازگار بوده و هماهنگی دارند .

۱- آنچه در داخل زمین می‌روید با آنچه در روی زمین بوجود می‌آید سازگاری ندارند به طور مثال سیب زمینی، چغندر وغیره در زیرزمین رشد ونمو می‌نماید و مصرف آن با میوه‌ها سازگار نیست.

۲- میوه‌های ترش و شیرین غالباً با هم سازگار نیست.

۳- مصرف توأم میوه‌جات و سبزیجات سازگار نیست.

۴- خربزه و عسل ترکیب خطرناکی تولید می‌کند و امکان سنکوب دارد.

۵- مصرف مواد نشاسته‌ای و میوه‌جات شیرین ناسازگار است.

۶- میوه‌های درختی مثل انار و آلبالو وغیره با میوه‌هائی که بصورت بوته بوجود می‌آید مثل توت فرنگی وخیار سازگار نیست.

۷-مغز بادام، گردو، فندق وغیره با میوه‌های درختی سازگار نیست.

با اطلاع به این موارد درمصرف غذاهای گیاهی ومیوه‌جات حتماً موارد ذکر شده رعایت گردد.

انواع انرژی‌ها

سه گانا در طبیعت

گانا چیست: در دنیا سه نوع عامل انرژی وجود دارد که به آنها گانا GUNA می‌گویند که عبارتند از:

۱- ساتوا SATTVA به معنی پاکی (خوبی) برتری.

۲- راجاسRAJAS به معنی حرکت و تغییر وتحول و شهوت.

۳- تاماس TAMAS به معنی تنبلی و جهل ونادانی این سه نوع عامل انرژی در همه وجوه واشکال حیات مثل جسم و ذهن و غذا و غیره وجود دارد و همیشه اینگونه است که یک انرژی بر انرژی دیگر غالب است و اینگونه عمل می‌کند که اگر مثلاً تاماس بر ساتوا غلبه کند پاکی و برتری جای خود را به تنبلی و جهل و نادانی می‌دهد و در واقع هر انرژی غالب شود خاصیت خود را در فرد فعال می‌کند.

سه گانا در غذاها :

همانطور که درمباحث قبلی اشاره‌ شد هر چیزی که می‌خوریم و می‌نوشیم انرژی‌ حیاتی در خود دارد که در سه گانا نوعیت انرژی بر سه دسته تقسیم شد. پس نتیجتاًمی‌توان گفت که بعضی از غذاها بر حوزه انرژهای انسان تأثیر مثبت و بعضی از آنان تأثیر منفی می‌‌گذارند که از نظر گانا به سه دسته تقسیم می‌شوند.

۱- غذاهای ساتویک SATTVIC (منسوب به ساتوا) خوراکیهای که در وجه برتری وخوبی و پاکی هستندغذاهای ساتویک نام دارند و عبارتند از: شیر و فراورده‌های آن ، حبوبات، غلات و جوانه‌ آنها، سبزیجات، میوه‌جات ، خشکبار و عسل و …

این غذاها خالص ترین و سالم ترین غذاها‌ محسوب‌ و برای جسم و ذهن مفید هستند و موجب طول عمر، طراوت و زیبایی، حفظ سلامتی و درمان بسیاری از بیماریها می‌شوند. وزن را کنترل نموده و در تعادل انرژی های بدن نقش مهم واساسی دارند( که البته سیستم گیاهخواری و گان و … از این دسته غذاها می‌باشند)

۲- غذاهای را جاسیک RAGASIC (منسوب به راجاس) این غذاها موجب تحریک و هیجان می‌شوند و ذهن را از حالت کنترل خارج می‌کنند و افراط در مصرف آنها موجب بیماری و کسالت می‌گردد. قهوه‌، چای پررنگ، نمک زیاد، شکلات ، کاکائو و انواع شیرینیهایی که قند و شکر در آن دخالت دارند از این دسته‌اند (خوردن با عجله هم از عوارض را جاسیک محسوب می‌شود).

۳- خوراکیهایی تامسیک TAMSIC (منسوب به تاماس) اینگونه غذاها اثر سوء بر جسم و ذهن دارند.جریان انرژی را در بدن کاهش میدهند و قدرت شفا بخش بدن تحلیل می‌رود و بدن آماده ابتلاء به بیماری می‌گردد و ذهن آشفته شده و حرص و طمع و عصبانیت ایجاد می‌شود.

انواع گوشت قرمز، چربی‌ زیاد، غذاهای مانده و سرخ شده، کنسروها، سرکه، الکل از این دسته‌اند استعمال دخانیات و پرخوری نیز از عوامل تامسیک بشمار میرود)

یکی از پایه‌های بسیار مهم و اساسی برای سلامتی و پیشگیری از بروز بیماریها، طول عمر، شادابی، و جوانی و پیشگیری از پیری زودرس و تعادل انرژی‌ها، انتخاب بیشتر غذاهای ساتویک می‌باشد پس نتیجه می‌گیریم که اگر قرار باشد ذهنی آرام، هاله‌ای نورانی و پر انرژی، چاکراهای فعال، نیروی درمانگری فوق العاده داشته باشیم باید از هر جهت (غذا، درون، ذهن، عملکرد فردی و…) به حدو مرز انرژی ساتوا برسیم

سیستم تغذیه ماکرو بیوتیک

روش تغذیه‌ای ماکروبیوتیک بر پایه‌ نوعی نگرش جهانی پایه گذاری شده است که در آن گیاهخواری از اهمیت خاصی برخودرار می‌باشد.

این روش از سنبودهیموس(Zenbaddhismus)  نام قبیله ای درچین ریشه می‌گیرد و پایه گذار آن فیلسوف ژاپنی بنام (اوزاوا) Ohsawa می‌باشد.

این فیلسوف هنر جدیدی برای زیستن بنیان نهاد و پیروی از این روش زندگی را هدفمند و پربارتر می گرداند.

نکته مهم واساسی در جهان بینی این فلسوف از این امر نشأت می‌گیرد که انسان در صورتی می‌تواند به سلامتی و کارائی بدنی و روانی خود بیفزاید که بیشتر انواع غذاهای گیاهی را مصرف نماید و با وجود این مصرف غذاهای حیوانی را نیز به طور کلی مردود نمی‌شناسد.

در شیوه غذایی ماکروبیوتیک لازم است دو عامل یین(Yin) و یانگ (Yang) به نسبتی معین در غذاها موجود باشد تا شرایط مثبت و تعادل در تغذیه برقرار گردد.

عوامل (یین و یا نگ) در طبیعت به عنوان دو عامل یا عنصر متضاد و خلاف یکدیگر بوده و فقط منحصر به غذاها نمی‌باشد.

به عنوان مثال( شب و روز- زمستان و تابستان – تاریکی و روشنایی- پایین و بالا- خواب و بیداری- مذکر ومونث- سمپاتیک وپاراسمپاتیک – چپ و راست- آیدا و پینگالا) یکی عامل یین و عامل دیگری یانگ بوده و در عین تضاد مکمل یکدیگر می‌باشند.

هرماده خوراکی به نسبت ویژه‌ای از (عوامل یین و یانگ) را دارا می‌باشند.

غذاهای حیوانی حالت یانگ را در بدن پایه ریزی می‌کنند که قدرت انقباض فراوان داشته، جریان انرژی و مایعات بدن همچون خون را کاهش می‌دهد.

غذاهای یانگ در طی فرایندهای هاضمه و جذب و متابولیسم، سمومی  رادر سرتا سربدن آزاد می‌کنند. چربی‌ها و کلسترول غیر قابل استفاده و هضم نشدنی ، بدن را در تمامی سطوح از سلول تاعضو، از پاسخ‌های جسمانی تا تفکرات مسدود می‌سازد و در نهایت انباشته شدن این مواد در بدن مبارزه‌ای را بر می‌انگیزد که مکانیسمهای بقا وابسته به سمپاتیک بیشتر و بیشتر برجسته می‌شود کیفیت اسیدی خون مشکل دیگری است که از مصرف مواد غذایی یانگ ناشی میشود و سیستم سمپاتیک را به طور مداوم فعال نگه می‌دارد.

همانطور که اشاره شد با فعال شدن حالت یانگ سیستم عصبی سمپاتیک نیز فعال می‌گردد که این سیستم مربوط به استرس، ضربان قلب شدید، انقباض، و حالتهای خلسه منفی می‌باشد همچنین این سیستم با نادی(مریدین) پینگالا(فعال کنند بعد جسمانی انسان) نیز در ارتباط می‌باشد با یک حساب سر انگشتی می‌توان به این نتیجه رسید که غذاهای یانگ (حیوانی) در صورت سالم و پاکیزه بودن! چونکه سیستم سمپاتیک را فعال می‌کند فرد را به بعد جسمانی نزدیک تر شده و بخاطر حالتهای خلسه منفی (ضربان قلب شدید، نفسهای نامنظم، انقباض و گرفتگی ، استرس، فشار خون، بالا و…) نیز به مرور زمان می‌تواند اثرات بدی بگذارد. ضمن اینکه فعال بودن سمپاتیک (که براثر غذاهای یانگ بوجود آمده باشد) باعث عدم خواب یا خلسه عمیق مفید راحت خواهد شد زیرا نیروی یانگ با بیداری در ارتباط است پس یک متافیزین حتماً باید در رژیم غذایی خود غذاهایی یانگ را به حد تعادل مصرف نماید.

غذاهای یین (غذاهای گیاهی): غذاهای گیاهی حالت یین را در بدن پایه ریزی می‌کنند که قدرت انبساط (رهایی و آرامش) فراوان داشته و جریان انرژی و مایعات بدن همچون خون را افزایش می‌دهد حالت یین در بدن با سیستم عصبی پاراسمپاتیک در ارتباط بوده و حالتهای آرامش ورهایی راحتی ضربان قلب ، نفسهای عمیق، سبکی و… (خلسه مثبت) را در بدن ایجاد می‌کند که مصرف این نوع غذاها به افراد بسیار کمک می‌کند. از آنجایی که حالت یین با نادی آیدا (نادی فعال کننده نیرو‌های ماورائی‌است) در ارتباط است به  همین دلیل می‌توان گفت غذاهای که حالت یین را داشته باشد فرد را به بعد ماورائی نزدیکتر کرده و در این بعد قوی می‌گرداند ضمن اینکه به بعد جسمانی فرد نیز پرداخته می‌شود.بنابراین هر متافیزین باید رژیم غذایی یین را در برنامه خود داشته باشد. حالت یین بدین دلیل که باخواب در ارتباط است باعث ایجاد آرامش در خواب و خلسه عمیق در افراد می‌شود.

البته یک نکته را متذکر می‌شو یم که افزایش یا مصرف به تنهایی هر کدام از غذاهای یین و یانگ برای یک فرد توصیه نمی‌گردد و حتماً باید در این حالتها تعادل بوجود آید یک فرد هم به غذاهای یین و هم یانگ نیاز دارد همانگونه که فرد هم به گرما و سرما، شب و روز، خواب و بیداری، نیاز دارد متاسفانه چونکه  در این ادوار مصرف غذاهای یانگ(حیوانی) و البته ناپاکیزه زیاد شده و از طرف دیگر مصرف غذاهای یین (گیاهی) بسیار کم شده دائماً تذکراتی را در این کتاب جهت کم کردن یانگ و افزایش یین می‌بیند و این دوره۴۰ روزه هم بر این اساس می‌باشد. چهل روز خلسه عمیق، چهل روز فعال شدن نادی آیدا، چهل روز فعال شدن سیستم عصبی پاراسمپاتیک و چهل روز مصرف غذاهایی یین اثراتی بی نظیر را در بدن و ذهن فرد ایجاد می‌کند. ( همه عوامل نامبرده مکمل یکدیگر هستند)

چاکرا و گیاه خواری[۱]

مراکز مختلف انرژی در درون و دراطراف بدن اثر می‌گذارد به عبارت دیگر اموری که تو بیشتر به طور متمرکز به آنها فکر می‌کنی، پول، غذا، معنویت، روابط انسانی و چیزهای دیگر بر مراکز انرژی شما اثر می‌‌گذارند.

این مراکز شبیه پروانه‌هایی عمل می‌کنند که پره‌های آنها روی هم قرار می‌گیرد و هم پوشانی دارند.که ما آنها را چاکرا می‌نامیم(چاکرا کلمه‌ای است سانسکریت به معنای چرخش) هر چند بدن چاکرهای زیادی دارد (۸۸۰۰۰ چارکرا) اما روانشناسان معمولاً فقط به چاکراهایی اصلی می‌پردازند این چاکراها هر کدام در نزدیکی یکی از غده‌های ترشح کننده هورمون‌ها قرار دارند آنجا انرژی‌ حیاتی را وارد بدن ما می‌کنند تا حیات ما ادامه پیدا کند(که به آن کی، چی، پرانا هم گفته میشود) این انرژی‌ حیاتی منشا‌الهی دارد و باعث می‌شود ما به تمام خرد یا آگاهی‌های معنوی دست یابیم.چاکراهای شما به طور مداوم انرژی را دریافت و آزاد می‌کند مثلاً اگر افکاری منفی داشته باشید، چاکراها با انرژی سنگین وتیره الوده شوند

چاکراهای آلوده نمی‌توانند به طور کامل انرژی‌ رابه جریان بیندازند، در نتیجه احساس بی حالی و کندی وعدم تعادل می‌کنید. همچنین از توانایی‌های طبیعی روانی خود هم نمی‌توانید استفاده کنید.

در مورد خوردن غذاهای آلوده یا دارای انرژی منفی (غذاهای تامسیک و راجاسیک)نیز همچنین قاعده‌ای صدق می‌کند اگر رژیم غذایی سرشار از انرژی حیاتی داشته باشید چاکراهایتان گشاده‌تر و پاک‌تر می‌شود. در مقابل رژیم غذایی با انرژی حیاتی کم به چاکراهایتان کمکی نمی‌کند وگاهی آنها را کوچک و تیره می‌کند. این امر بخصوص وقتی ما غذاهایی حیوانی مصرف می‌کنیم پدید می‌آید.

۷ چاکراهای اصلی کدامند:

همانطور که بیان شد ما مراکز مختلف انرژی داریم که ۷تای آنها اصلی هستند و عوامل فیزیکی و روانی بر آنان اثر می‌گذارند در این جهت به معرفی هفت چارکرا وعوامل تأثیر گذار غذایی آن و تبعات روانی آن پرداخته می‌شود.

چاکرای یک: چاکرای ریشه نام دارد که به  اسامی دیگری چون مولادهارا و پایه نیز معروف است ودر انتهای ستون مهره‌ها قرار دارد رنگ فعال کننده چاکرای ریشه رنگ قرمز‌ می باشد وبا غده فوق کلیوی و هورمون آدرنالین و نور آدرنالین مرتبط است  و با بخشهایی چون ستون فقرات، استخوانها، دندانها، ناخن‌ها، پاها، روده‌ها غده پروستات، در ارتباط است این چاکرا از نظر احساس با میل به زندگی وشادابی و از نظر فیزیکی با سیستم ایمنی بدن در ارتباط است.

اختلال در انرژیهای چاکرای ۱ می‌تواند بیماریهای جسمی سیاتیک، واریس، تومورها، سرطان‌ راست روده اختلات ایمنی و کلیه‌ها، رعشه، کم خونی را در بر داشته باشد ودر بحث عملکرد‌های منفی روانی ممکن است باعث عدم تعادل شخص و عدم ثبات در زندگی مادی شود.

غذاهای موثر بر چاکرای یک

غذاهای تأثیر گذار مثبت در جهت رعایت تعادل انرژی ها در چاکرا یک از این قرارند:

تمشک قرمز، سیب سرخ، گوجه فرنگی، فلفل قرمز، چغندرقرمز، کلم قرمز، شربت گل سرخ، انار تمام گیاهان یا میوه‌هایی که فرکانس ارتعاشی رنگ قرمز را همراه داشته باشند.

چاکرای دوم: (Swahistana)

دومین چاکرای اصلی، بین ناف وانتهای ستون مهره‌ها قرار دارد که به نامهای سواد هسیتانا، لینگاوجنسی طحل نیزمعروف می باشد و با غده پروستات و هورمونهای استروژن در ارتباط می‌باشد و بخشهای لگن، اندامهای تولید مثل، کلیه ها، مثانه، تمام مایعات بدن مثل خون، مایع لنف، شیره معده، اسپرم مرتبط است اختلال و یا عدم تعادل انرژی‌های مربوط به چاکرای دو در بحث فیزیکی باعث به وجود آمدن بیماریهای سیاتیک – آرتروز – سرطان پروستات- سرطان تخمدان- بیماریهای تولید مثلی- درد کمر- لگن وران می‌شود و تأثیرات روانی آن می‌تواند به شکل بیماریهای مثل عدم عفت و پاکدامنی، انعطاف پذیری، ارتباط با دیگران،  تصمیم گیری شخصی و … منجر شود(که البته در صورت تعادل چاکرا تمام معایب نامبرده حل شد و به حسن تبدیل خواهند شد.)

گیاهان و میوه‌جات تأثیر گذار:

پرتقال، نارنگی، هویج،انبه، کدو تنبل، زردآلو، نارنج

چاکرای سوم: (Manipura)

چاکرای شبکه خورشیدی نام دارد که به نامهای دیگری چون مانی‌پورا، منابهی نیز آن را می‌شناسند مکان این چاکرا در انتهای جناج سینه می‌باشد و رنگ مربوط به این چاکرا رنگ زرد است این چاکرا با غده پانکراس (لوزالمعده) وهورمون انسولین(کیسه صفرا) در ارتباط است و حفره شکمی، دستگاه عصبی غیر ارادی را در بر می‌گیرد. وعدم تعادل آن می‌تواند بیماریهای فیزیکی از جمله(زخم معده، اثنی‌عشر، اختلالات کبدی، یرقان، رگهای مسدود، سرطان، دیابت، فشار خون، ناراحتی های روده، سوء هاضمه، دردهای عصبی…) ایجاد کند و در بحث فرایندهای روانی می‌تواند باعث عدم عزت نفس ،اعتماد به نفس، بلند پردازی، خوش بینی، مناعت طبع، انضباط شخصی، کنار آمدن با بحران شود.

غذاهایی تأثیر گذار مثبت بر چاکرای سوم:

فلفل زرد، بلال شیرین، آلوی قطره طلا، موز، اناناس، کدوی مسمایی، سیب زرد.

چاکرای چهارم: (Ananta)

این چاکرا، چاکرای قلب نام دارد و در منابع دیگر به آناهاتا نیز معروف است. مکان این چاکرا در وسط جناغ سینه می‌باشد و با غده تیموس و… در ارتباط می‌باشد وقلب عروق ، گردش خون،ریه، بازوها ، پستانها، دنده‌ها، دستها، دیافراگم، عصب واگ را در بر می‌گیرد. وعدم تعادل آن می‌تواند باعث ایجاد بیماریهایی چون حمله قلبی، آسم ، حساسیت، سرطان ریه،سرطان پستان ، پیری زود رس شود و عدم تعادل انرژی‌ها در بعد روانی چاکرای قلب می‌تواند به وجود آورنده عواملی چون: سنگدلی ، عدم گذشت ، عدم ایثار،عدم الهام ، عدم همدردی برادری، عدم سخاوت ، عدم مهربانی و … شود در صورت تعادل در انرژیهای چاکرای چهارم تمام موارد منفی نامبرده به عملکردها مثبت تبدیل می‌شوند مثل سنگدلی به مهربانی، عدم گذشت به فداکاری و … تبدیل خواهد شد.

گیاهان تأثیر گذاربر چاکرای قلب:

اسفناج، کلم، فلفل سبز، کاهو، سیب سبز، گوجه سبز، نخود سبز، عدس سبز، لوبیا سبز، کیوی، خیار، انواع سبزیجات، زیتون تازه واغلب میوه‌ها و سبزیها که نه واکنش اسیدی دارند ونه الکالین، (البته بهتر است سبز رنگ باشد) مناسب هستند.

چاکرای پنجم: (Vishvddhi)

این چاکرا چاکرای گلو نام دارند و در منابع مختلف به نامهای ویشودهی، حلق، کانت معروف است و با رنگ آبی فعال می‌شود مکان چاکرای پنجم در گودی گردن می‌باشد و با غده تیروئید در ارتباط است بخشهای فیزیکی مربوط به آن: ریه‌ها، نایژه‌ها ، مری، تارهای صوتی، گلو، پشت گردن، فک، گونه‌ها، کتفها، شانه‌ها می‌باشند عدم تعادل انرژی در چاکرای و یشودهی‌ می‌تواند بیماریهای چون برونشیت، آسم، عفونتهای بخش تحتانی، دستگاه تنفس، ناراحتی‌های ریه، سینوسها، سرما خوردگی عمومی، گواتر، خستگی گردن، دندان درد، مشکلات لثه، کم کاری یا بدکاری تیروئید، آبله مرغان، تب‌ها، نیش حشرات، قلنج، خارش، سفیدی مو و…. را ایجاد کنددر بحث روانی می‌تواند روی ارده، انگیزه، اعتماد به نفس، ایمان، خود شناسی، تأثیر منفی بگذارد.

گیاهان تأثیر گذار بر چاکرای پنجم:

دمکرده گل گاوزبان، بنفشه.

چاکرای ششم: (Ajna)

این چاکرا به چاکرای پیشانی معروف است که اسامی چون اجنا، تیسراتیل، تری ونی، دورازه اثیری و … نیز دارد مکان این چاکرا در پیشانی است (تقریباً وسط پیشانی) و با رنگ بنفش یا نیلی در ارتباط است این چاکرا با غده پینه آل در ارتباط است و شامل سیستم عصبی و مغز‌ ، گوش، چشم، بینی می‌باشد و عدم تعادل چاکرای ششم می‌تواند باعث بیماریهای جسمی چون، خونریزی ، ضرب مغزی، کوری، کری، تشنج، اختلالات عصبی و عوامل روانی چون عدم شهود، بینش، مهارتهای روانی باورها ، نگرش‌ها ، آموختن ، از تجربه‌ها احترام به نظرات دیگران، ذهن و یادگیری و … شود.

غذاهای تأثیر گذار مثبت:

انگور یاقوتی، کلم پروکلی، بادمجان، آلوچه.

چاکرای هفتم: (Sahasrara)

این چاکرا چاکرای تاج نام دارد. که نامهایی چون شهر جواهر نشان، ساهاسرا را نیز دارد این چاکرا با رنگ سفید در ارتباط است ومکان آن در فرق سر میباشد همچنین این چاکرا با غده هیپوفیز نیز در ارتباط است اندامهای فیزیکی مربوط به این چاکراها عبارتند از عضلات، اسکلت، پوست، مو و اعصاب مرکزی عدم تعادل این چاکرا می‌‌تواند بیماریهای زیررا ایجاد کند: حساسیت به عوامل محیطی، خستگی مزمن ، اختلالات مغزی ، بی خوابی ،سردرد عصبی، فراموشی در اثر ضربه، سیاتیک، منیژیت و در عملکردهای روانی  می‌تواند عواملی چون عدم معنویت ، عرفان، ایمان، ، مقولات دینی، خداشناسی، را موجب شود.

غذاهای تأثیر گذار مثبت بر چاکرای هفت :

انگور ارغوانی، توت فرنگی، چغندر، یا هر نوع میوه یا سبزی صورتی رنگ

نکته: می‌توان به جرات و با تمام صراحت گفت که غذاهای تامسیک اثر بسیار مخربی بر چاکراها دارد و غذاهای ساتویک  اثرات مثبت و تعیین کننده‌ای بر چاکراها می گذارد وغذاها راجاسیک هم به نسبت مصرف آنان تأثیر خود را بر چاکراها می‌گذارد.

تأثیر رنگ میوه‌ها و گیاهان در اخلاقیات انسان :

خواصیت میوه‌ها وگیاهان از بعد فیزیکی بر جسم واز بعد روانی(رنگ، بو) بر شخصیت افرد می‌تواند در صورت مصرف مکرر اثر گذارد به مطالب زیر و تأثیر رنگ میوه‌ها بر شخصیت افراد بنگرید.

میوه‌های قرمز رنگ باعث ایجاد این ویژگیهای شخصیتی در افراد می‌شوند.

واقع بین، خاکی، فعال، انرژیک، عاشق زندگی مادی،  پرقدرت، زنده دل، آتشی مزاج.

میوه‌های صورتی: دوست داشتنی، حساس، احساساتی، هنرمند، هیجانی

میوه‌های نارنجی:خلاق و مولد، حادثه جو، دلیر وشجاع، صحت احساسات.

میوه‌های زرد رنگ: خلاق ،باهوش، شلوغ، خوش بین، آرام، خونسرد، دارای انرژی حیاتی

طلایی: دانش ، علم درونی، دارای درک شهود وعلم روحی

میوه‌های سبز: عاشق تعلیم، اجتماعی، اهل مراوده دوستدار مردم طبیعت و حیوانات

میوه‌ها وگیاهان فیروزه‌ای: شفا دهنده، درمانگر، حساس، اهل صلح و صفا، آرام، دلسوز و مهربان.

میوه‌وگیاهان آبی رنگ: مهربان ،حساس، دوست داشتنی، مردم داری، شهودو اشراق.

میوه‌ها و گیاهان بنفش رنگ: درک شهودی، هنرمند، آینده نگر، ایده آلیست، صحت سیستم عصبی.

میوه‌ و گیاهان بنفش کم رنگ: تصور تحلیلی رویایی (الهامی) خیالباف

آب میوه‌ها و گیاهان:

آب میوه‌ها نیز همچون خود میوه‌ها همان خاصیتهای عنوان شده بر چاکراها را دارد به شرط آنکه هر آب میوه که گرفته می‌شود ۲۰ دقیقه بعد مصرف شود زیرا انرژی حیاتی موجود در آب میوه،  تا ۲۰ دقیقه بعد از گرفته شدن در آن وجود دارد.مواد غذایی مرده یا خشک شده یا یخ زده یا بیش از حد پخته شده هیچ انرژی حیاتی در خود ندارند. هرچه باشد زندگی در قوطی کنسرو و فریزر جریان ندارد.

رایحه گیاهان ومیوه‌جات:

همان تأثیری را که خوردن گیاهان و میوه‌جات بر چاکراها و هاله انسان می‌گذارد رایحه و درا واقع بو کردن آن میوه‌ یا گیاه نیز همان اثر را دارد مثلاً بو کردن سیب سرخ باعث تأثیر بر چاکرای یک و فعال شدن نشانه‌های اخلاقی تأثیر رنگ قرمز بر حوزه‌های انرژی انسان می‌شود در روایات و احادیث اسلامی نیز تاکید بر این موضوع شده است که قبل از مصرف میوه‌جات آنان را بو کنید.

[۱] – Chakra

تأثیر گیاهخواری بر چشم سوم ( Ajna):

تعریف چشم سوم:

چشم سوم فرایندی است در کالبد ایثری که در واقع وقتی کالبد اثیری بر بدن فیزیکی منطبق می‌شود مکان آن را می‌توان در وسط پیشانی فیزیکی مشخص نمود.

برای تفهیم بهتر می‌ توان گفت در واقع چشم سوم همان چاکرای ششم می‌باشد که درمنابع مختلف به نامهای آجنا، تیسراتیل، چشم دل، چشم خرد، چشم برزخی، دروازه اثیری، چاکرای ششم و … معروف است.

اهمیت چشم سوم: اهمیت چشم سوم در متافیزیک مانند اهمیت چشم فیزیکی برای انسان می‌باشد.

این فرایند از ابتدا با انسان بوده است و در انسانهای پیشین فعال تر بوده و در انسانهای امروزی به صورت غیر فعال شده است این فرایند در تمامی ادیان، مکاتب، فرهنگ‌ها و سیستم‌های عرفانی به آن توجه خاصی شده است.

چشم سوم در اسلام

دین مقدس اسلام اهمیت خاص و ویژه‌ای برای چشم سوم قائل شده است و بسیاری از عبادات ودر واقع اوج بندگی انسان در اعمالی است که منجر به فعال شدن آن است (از جمله این اعمال که میتواند بر انسان اثر مثبت بگذارد سجده است که در تعلیمات دینی ما اهمیت ویژه‌ای به آن داده میشود و حداقل ما در طول روز ۳۴مرتبه به سجده می رویم و درتعریفات مختلف دینی از سجده به عنوان زیباترین حالت بندگی یاد می‌شود و حتی بزرگان ما چون امام سجاد(ع) دلیل نام مبارک ایشان سجده‌های طولانی بوده است نیز اهمیت بسیار زیادی بر آن قائل بوده‌اند.) یکی از جمله عوامل فعال کننده چشم سوم که خیلی بر آن در دین مقدس اسلام تاکید شده اهمیت گریه و ذکر و غذا (حلال و دارای انرژی حیاتی)می‌باشد روایات و احادیث بسیاری در مورد این مسائل ذکر شده است.

نشانه‌های فعال شدن چشم سوم:

پدیدار شدن نور در پشت پلکها در تاریکی

احساس فشار در وسط پیشانی‌

شنیدن صداهای از طریق گوش (ماورائی)

به مشام رسیدن بوهای خوش دیدن

دیدن مناظر مختلف در حالت خلسه

فعال شدن حس چشایی

و …

نتیجه فعالیت چشم سوم:

با فعال شدن چشم سوم یک سری فرایندها در وجود انسان فعال می‌شود‌که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

۱-ارتباط با استاد درون

با فعال شدن چشم سوم فرد می تواند بعد از مدتی با یک استاد معنوی ارتباط گیرد این استاد می‌تواند (از ائمه (ع) ارواح پاک عارفا یا …) باشد.

۲- فعال شدن استعداد تله پاتی.  (Telepathos)

۳- فعال شدن روشن بینی، نهان بینی، سایکومتری.

۴- ارتباط با موجودات ماورائی.

۵- هاله بینی.

تأثیرات غذا بر چشم سوم:

تأثیرات غذا بر چشم سوم را می توان به دو گروه غذاهای حلال و غذاهای دارای انرژی حیاتی (غذاهای پاکیزه مثبت) تقسیم نموده که غذایی اثر گذار بر چشم سوم باید هر دو شرایط را داشته باشد.

غذاهای حرام:

غذاهای حرام غذاهایی هستند که یا از راههای غیر مشروع بدست آمده باشند یا اینکه مصرف آنان برای بدن انسان ضرر فراوانی داشته باشد. غذاهای حرام که از راه نامشروع مثل دزدی، ظلم ، رشوه و … به دست آمده باشد هرچند که ظاهراً غذاهایی خوب باشد مثلاً میوه و سبزیجات ولی چونکه حاوی انرژی منفی میباشد به شدت روی چاکراها علی الخصوص چاکراهای چهارم و ششم (چشم سوم)

اثرات بسیاربدی می گذارند یعنی توجه داشته باشید که غذاها نه فقط ظاهر و شرایط فیزیکی آنها مد نظر است بلکه طریقه بدست آمدن و تهیه این نوع غذاها نیز بسیارمهم است طبعاً غذاهایی که هم تأثیر فیزیکی مناسب (میوه و سبزیجات مطابقه با هرچاکرا) و هم انرژی ماورایی مثبت (از راه حلال بدست آمده) را داشته باشند اثرات بسیار خوبی بر ادرکات فراحسی انسان می گذارند.

خداوند کریم در سوره مبارکه مائده تاکید بر خوردن غذاهایی پاکیزه و حلال دارد می فرمایند: از آنچه خدا روزی شما قرار داده است حلال و پاکیزه بخورید(مائده آیه۸۸) در این آیه شریفه نیز ملاک غذا ابتدا حلال بودن آن و آنگاه پاکیزه بودن (بدون میکروب بودن غذا دارای انرژی حیاتی بودن غذاها) آن است همان دو شرطی که در مورد غذاها ذکر شد.

در جایی دیگر خداوند کریم در سوره مبارکه مؤمنون آیه ۵۱ خطاب به پیامبر (ص) می فرماید: ای پیامبر غذای پاکیزه بخورید تا اعمال صالح انجام دهید.

از این آیه قرآن به صورت روشن و کامل پیداست که غذاهای پاکیزه و حلال چه تأثیر بسزایی می تواند بر اعمال انسان بگذارد.

دانشمندان امروزه نیز معتقدند بسیاری از پدیده های اخلاقی به خاطر هورمونهایی است که غده های بدن تراوش می کند زیرا  تراوش  غده ها رابطه نزدیکی با تغذیه انسان دارد بر هیمن اساس بعضی درمورد خوردن گوشت (علی الخصوص حیوانات حرام گوشت) معتقدند که گوشت هر حیوانی حاوی صفت آن حیوان است و از طریق غده ها و تراوش آنها در اخلاق کسانی که از آن تغذیه می کنند اثر می گذارد مثلاٌ گوشت درندگان انسان را درنده خو می کند و گوشت خوک صفت بی بندباری جنسی را که از ویژگیهای این حیوان است به خورنده آن منتقل می سازد این از نظر رابطه طبیعی و مادی است. از نظر رابطه معنوی نیز آثار خوردن غذاهای حرام و غیر پاکیزه (فاقد انرژی حیاتی)غیر قابل انکار است. اینگونه غذاها قلب را تاریک چشم باطن را کور و روح را ظلمانی می کند و فضائل اخلاقی را ضعیف می سازد.

این شرایط که برای غذاها گفته شد باید در تمام ابعاد رعایت شود تا یک غذا انرژی کامل و مثبت را به ما برساند به این دو حکایت توجه کنید تا صحت « این مطالب » کاملاً برایتان واضع شود.

مورخ معروف مسعودی در مروج الذهب چنین می نویسد: فضل بن ربیع نقل می کند که شریک ابن عبدالله روزی وارد بر مهدی خلیفه عباسی شد، مهدی به او گفت باید حتماً یکی ازاین سه کار را انجام دهی، شریک سؤال کرد کدام سه کار؟ گفت یا قضاوت را از سوی من بپذیر و یا تعلیم فرزندم را بر عهده بگیر و یا غذایی با ما بخور! شریک فکری کرد و گفت سومی از همه آسانتر است مهدی او را نگهداشت و به آشپز گفت انواعی از خوراک مغز آمیخته با شکر و عسل برای او فراهم ساز، هنگامی که شریک از آن غذا بسیار لذیذ و (طبعاً حرام) فارغ شد، آشپز رو به خلیفه کرد و گفت این پیرمرد بعد از خوردن غذا هرگز بوی رستگاری را نخواهد دید! فضل ابن ربیع می گوید مطلب همین گونه شد، و شریک ابن عبدالله بعد از این ماجرا هم به تعلیم فرزندان آنها پرداخت و هم منصب قضاوت را (که از پذیرفتن آن ابا) داشت پذیرفت. زیرا شریک معتقد بود حکومت عباسی حکومت ظلم است و اگر فرزند او راتعلیم دهد فرزند ظالم را تعلیم داده، اگر قاضی شود، قاضی حکومت ظلم شده پس راحترین کار را در این دید که فقط یک بار با آنان غذا بخورد ولی افسوس که از تأثیر غذا بر جسم و روح انسان بی خبر بود و غذای حرام باعث شد هر دو کار دیگر را هم بپذیرد.

حکایت دوم: مرحوم شیخ رجبعلی خیاط که بدون شک از عرفا نامی این مرزو بوم بوده اند در احوالات ایشان در مورد غذا چنین آمده است که جناب شیخ دنبال غذاهای لذیذ نبود، بیشتر وقت ها از غذاهای ساده مثل: سیب زمینی و فرنی استفاده می کرد ، سرسفرده رو به قبله و دو زانو می نشست و به طور خمیده غذا می خورد، و گاهی هم بشقاب را به دست میگرفت همیشه غذا را با اشتهای کامل می خورد، و گاهی مقداری از غذای خود را در بشقاب یکی از دوستان که دستش می رسید می گذاشت هنگام خوردن غذا حرف نمی زد و دیگران همه به احترام ایشان سکوت می کردند.

از غذای بازار پرهیز نداشت با این حال از تأثیر خوراک در روح انسان غافل نبود و برخی دگرگونی های روحی را ناشی از غذا می دانست. یک بار که با قطار در راه مشهد می رفت، احساس کوری باطن کرد، متوسل شد، پس از مدتی به او فهماندند که: این تاریکی در نتیجه استفاده از چای قطار است[۱]

غذاهای تأثیر گذار بر چشم سوم

۱- غذای متبرک شده

این نوع غذاها تأثیر بسیار قوی بر چشم سوم می گذارند و باعث فعال شدن هر چه بیشتر چاکرای ششم می شوند زیرا دارای انرژی مقدس و قوی می باشند. درتمام ادیان اهمیت خاصی به این نوع  غذاها داده می شود.

۲- انواع میوه ها و سبزی جاتی که دارای ارتعاش رنگ نیلی یا بنفش (رنگ چاکرای ششم) باشند.

۳- غذاهایی که در منابع دینی(قرآن) تأکید خاصی بر آنان شده مثل انجیر، زیتون، انار، انگور،خرما، رطب

۴- خوردن آبی که در معرض یک نور بنفش قرار گرفته یا آبی که در لیوان آبی یا بنفش به مدت ۱۰ دقیقه در معرض نور آفتاب قرار گرفته باشد.

البته این نکته را توجه داشته باشید که در کنار این رژیم غذایی باید تمرینات مخصوص چشم سوم هم انجام شود که در بخش آخر کتاب یک برنامه ۴۰ روزه را جهت تقویت و سیر معنوی بیان می کنیم.

[۱] – کیمیای محبت

تأثیر گیاهخواری بر تله پاتی:

تله پاتی چیست:

کلمه تله پاتی نخستین بار توسط فردریک مایرزFredric Mayrers  یکی از پایه گذاران انجمن تحقیقات روانی انگلستان بکار گرفته شده است. این کلمه که ازدو لفظ یونانی مشتق شده یکی تله Tele به معنی دور و دیگری پاتوسPathos به معنی احساس می باشد که در واقع احساس از دور معنی می دهد این پدیده شامل دو بخش می شود. یکی انتقال فکر و احساس به قصد اشخاص دیگر و دیگری دریافت افکار و احساس دیگران که آن را فرایابی می نامیم.

توصیه هایی برای فعال شدن نیروی تله پاتی :

۱- رعایت رژیم غذایی :

رعایت رژیم غذایی(گیاهخواری) همانطور که گفته شد باعث تأثیر مناسب بر چشم سوم می شود که فعال شدن این فرآیند باعث فعال نیروی تله پاتی می شود.

۲- انجام عمل استنشاق:

عمل استنشاق اینگونه است که مقداری آب سرد را در یک کاسه ریخته و از طریق بینی بالا بکشیم بهتر است که آب سرد باشد و این عمل در صبحگاهان انجام شد تا تأثیر بهتری داشته باشد.

۳- تکرار ذکر مربوطه:

می توانید این تمرینات را در مدت ۴۰ روز انجام دهید با رعایت رژیم گیاهخواری و تکرار ذکر یاشهید (گواه) به تعداد ۴۱۲ مرتبه هر روز صبح می تواند تأثیر به سزایی در فعال کردن نیروی تله پاتی در افراد داشته باشد.

۴- انجام تمرینات تله پاتی:

انجام تمرینات تله پاتی که یک مورد از آن تمرینات را در اینجا ذکر می کنیم.

۱- دریک حالت آرامش و خلسه مفید فرو روید.

۲- یکی از دوستان و نزدیکان خود را که به او وابستگی عاطفی دارید را در ذهن خود تصور کنید و با او مشغول قدم زدن شوید(مثلاً در یک جنگل) و در همین حین شروع کیند صحبت هایی را در یک جهت معلوم و مشخص با او بیان کردن (مثلاً خواهش می کنم امروز به من زنگ بزن) بعد از انجام چند باره تمرین نتیجه را بررسی کنید.

تأثیر گیاهخواری بر روشن بینی و نهان بینی:

روشن بینی و نهان بینی چیست: روشن بینی یعنی آنکه فرد بدون اینکه به خواب مصنوعی فرو برود از حوادث آینده خبر دهد و نهان بینی یعنی آنکه فرد بدون اینکه به خواب مصنوعی فرو برود از چیزهای پنهان خبر دهد.

رعایت رژیم گیاهخواری و انجام مدی تیشن ۴۰ روزه می تواند باعث تحریک روشن بینی و نهان بینی شود مشروط به آنکه همه شرایط مدی تیشن و تغذیه رعایت شود که در بخش پایانی این موارد ذکر خواهد شد.

چاکرا و گیاه خواری[۱]

مراکز مختلف انرژی در درون و دراطراف بدن اثر می‌گذارد به عبارت دیگر اموری که تو بیشتر به طور متمرکز به آنها فکر می‌کنی، پول، غذا، معنویت، روابط انسانی و چیزهای دیگر بر مراکز انرژی شما اثر می‌‌گذارند.

این مراکز شبیه پروانه‌هایی عمل می‌کنند که پره‌های آنها روی هم قرار می‌گیرد و هم پوشانی دارند.که ما آنها را چاکرا می‌نامیم(چاکرا کلمه‌ای است سانسکریت به معنای چرخش) هر چند بدن چاکرهای زیادی دارد (۸۸۰۰۰ چارکرا) اما روانشناسان معمولاً فقط به چاکراهایی اصلی می‌پردازند این چاکراها هر کدام در نزدیکی یکی از غده‌های ترشح کننده هورمون‌ها قرار دارند آنجا انرژی‌ حیاتی را وارد بدن ما می‌کنند تا حیات ما ادامه پیدا کند(که به آن کی، چی، پرانا هم گفته میشود) این انرژی‌ حیاتی منشا‌الهی دارد و باعث می‌شود ما به تمام خرد یا آگاهی‌های معنوی دست یابیم.چاکراهای شما به طور مداوم انرژی را دریافت و آزاد می‌کند مثلاً اگر افکاری منفی داشته باشید، چاکراها با انرژی سنگین وتیره الوده شوند

چاکراهای آلوده نمی‌توانند به طور کامل انرژی‌ رابه جریان بیندازند، در نتیجه احساس بی حالی و کندی وعدم تعادل می‌کنید. همچنین از توانایی‌های طبیعی روانی خود هم نمی‌توانید استفاده کنید.

در مورد خوردن غذاهای آلوده یا دارای انرژی منفی (غذاهای تامسیک و راجاسیک)نیز همچنین قاعده‌ای صدق می‌کند اگر رژیم غذایی سرشار از انرژی حیاتی داشته باشید چاکراهایتان گشاده‌تر و پاک‌تر می‌شود. در مقابل رژیم غذایی با انرژی حیاتی کم به چاکراهایتان کمکی نمی‌کند وگاهی آنها را کوچک و تیره می‌کند. این امر بخصوص وقتی ما غذاهایی حیوانی مصرف می‌کنیم پدید می‌آید.

۷ چاکراهای اصلی کدامند:

همانطور که بیان شد ما مراکز مختلف انرژی داریم که ۷تای آنها اصلی هستند و عوامل فیزیکی و روانی بر آنان اثر می‌گذارند در این جهت به معرفی هفت چارکرا وعوامل تأثیر گذار غذایی آن و تبعات روانی آن پرداخته می‌شود.

چاکرای یک: چاکرای ریشه نام دارد که به  اسامی دیگری چون مولادهارا و پایه نیز معروف است ودر انتهای ستون مهره‌ها قرار دارد رنگ فعال کننده چاکرای ریشه رنگ قرمز‌ می باشد وبا غده فوق کلیوی و هورمون آدرنالین و نور آدرنالین مرتبط است  و با بخشهایی چون ستون فقرات، استخوانها، دندانها، ناخن‌ها، پاها، روده‌ها غده پروستات، در ارتباط است این چاکرا از نظر احساس با میل به زندگی وشادابی و از نظر فیزیکی با سیستم ایمنی بدن در ارتباط است.

اختلال در انرژیهای چاکرای ۱ می‌تواند بیماریهای جسمی سیاتیک، واریس، تومورها، سرطان‌ راست روده اختلات ایمنی و کلیه‌ها، رعشه، کم خونی را در بر داشته باشد ودر بحث عملکرد‌های منفی روانی ممکن است باعث عدم تعادل شخص و عدم ثبات در زندگی مادی شود.

غذاهای موثر بر چاکرای یک

غذاهای تأثیر گذار مثبت در جهت رعایت تعادل انرژی ها در چاکرا یک از این قرارند:

تمشک قرمز، سیب سرخ، گوجه فرنگی، فلفل قرمز، چغندرقرمز، کلم قرمز، شربت گل سرخ، انار تمام گیاهان یا میوه‌هایی که فرکانس ارتعاشی رنگ قرمز را همراه داشته باشند.

چاکرای دوم: (Swahistana)

دومین چاکرای اصلی، بین ناف وانتهای ستون مهره‌ها قرار دارد که به نامهای سواد هسیتانا، لینگاوجنسی طحل نیزمعروف می باشد و با غده پروستات و هورمونهای استروژن در ارتباط می‌باشد و بخشهای لگن، اندامهای تولید مثل، کلیه ها، مثانه، تمام مایعات بدن مثل خون، مایع لنف، شیره معده، اسپرم مرتبط است اختلال و یا عدم تعادل انرژی‌های مربوط به چاکرای دو در بحث فیزیکی باعث به وجود آمدن بیماریهای سیاتیک – آرتروز – سرطان پروستات- سرطان تخمدان- بیماریهای تولید مثلی- درد کمر- لگن وران می‌شود و تأثیرات روانی آن می‌تواند به شکل بیماریهای مثل عدم عفت و پاکدامنی، انعطاف پذیری، ارتباط با دیگران،  تصمیم گیری شخصی و … منجر شود(که البته در صورت تعادل چاکرا تمام معایب نامبرده حل شد و به حسن تبدیل خواهند شد.)

گیاهان و میوه‌جات تأثیر گذار:

پرتقال، نارنگی، هویج،انبه، کدو تنبل، زردآلو، نارنج

چاکرای سوم: (Manipura)

چاکرای شبکه خورشیدی نام دارد که به نامهای دیگری چون مانی‌پورا، منابهی نیز آن را می‌شناسند مکان این چاکرا در انتهای جناج سینه می‌باشد و رنگ مربوط به این چاکرا رنگ زرد است این چاکرا با غده پانکراس (لوزالمعده) وهورمون انسولین(کیسه صفرا) در ارتباط است و حفره شکمی، دستگاه عصبی غیر ارادی را در بر می‌گیرد. وعدم تعادل آن می‌تواند بیماریهای فیزیکی از جمله(زخم معده، اثنی‌عشر، اختلالات کبدی، یرقان، رگهای مسدود، سرطان، دیابت، فشار خون، ناراحتی های روده، سوء هاضمه، دردهای عصبی…) ایجاد کند و در بحث فرایندهای روانی می‌تواند باعث عدم عزت نفس ،اعتماد به نفس، بلند پردازی، خوش بینی، مناعت طبع، انضباط شخصی، کنار آمدن با بحران شود.

غذاهایی تأثیر گذار مثبت بر چاکرای سوم:

فلفل زرد، بلال شیرین، آلوی قطره طلا، موز، اناناس، کدوی مسمایی، سیب زرد.

چاکرای چهارم: (Ananta)

این چاکرا، چاکرای قلب نام دارد و در منابع دیگر به آناهاتا نیز معروف است. مکان این چاکرا در وسط جناغ سینه می‌باشد و با غده تیموس و… در ارتباط می‌باشد وقلب عروق ، گردش خون،ریه، بازوها ، پستانها، دنده‌ها، دستها، دیافراگم، عصب واگ را در بر می‌گیرد. وعدم تعادل آن می‌تواند باعث ایجاد بیماریهایی چون حمله قلبی، آسم ، حساسیت، سرطان ریه،سرطان پستان ، پیری زود رس شود و عدم تعادل انرژی‌ها در بعد روانی چاکرای قلب می‌تواند به وجود آورنده عواملی چون: سنگدلی ، عدم گذشت ، عدم ایثار،عدم الهام ، عدم همدردی برادری، عدم سخاوت ، عدم مهربانی و … شود در صورت تعادل در انرژیهای چاکرای چهارم تمام موارد منفی نامبرده به عملکردها مثبت تبدیل می‌شوند مثل سنگدلی به مهربانی، عدم گذشت به فداکاری و … تبدیل خواهد شد.

گیاهان تأثیر گذاربر چاکرای قلب:

اسفناج، کلم، فلفل سبز، کاهو، سیب سبز، گوجه سبز، نخود سبز، عدس سبز، لوبیا سبز، کیوی، خیار، انواع سبزیجات، زیتون تازه واغلب میوه‌ها و سبزیها که نه واکنش اسیدی دارند ونه الکالین، (البته بهتر است سبز رنگ باشد) مناسب هستند.

چاکرای پنجم: (Vishvddhi)

این چاکرا چاکرای گلو نام دارند و در منابع مختلف به نامهای ویشودهی، حلق، کانت معروف است و با رنگ آبی فعال می‌شود مکان چاکرای پنجم در گودی گردن می‌باشد و با غده تیروئید در ارتباط است بخشهای فیزیکی مربوط به آن: ریه‌ها، نایژه‌ها ، مری، تارهای صوتی، گلو، پشت گردن، فک، گونه‌ها، کتفها، شانه‌ها می‌باشند عدم تعادل انرژی در چاکرای و یشودهی‌ می‌تواند بیماریهای چون برونشیت، آسم، عفونتهای بخش تحتانی، دستگاه تنفس، ناراحتی‌های ریه، سینوسها، سرما خوردگی عمومی، گواتر، خستگی گردن، دندان درد، مشکلات لثه، کم کاری یا بدکاری تیروئید، آبله مرغان، تب‌ها، نیش حشرات، قلنج، خارش، سفیدی مو و…. را ایجاد کنددر بحث روانی می‌تواند روی ارده، انگیزه، اعتماد به نفس، ایمان، خود شناسی، تأثیر منفی بگذارد.

گیاهان تأثیر گذار بر چاکرای پنجم:

دمکرده گل گاوزبان، بنفشه.

چاکرای ششم: (Ajna)

این چاکرا به چاکرای پیشانی معروف است که اسامی چون اجنا، تیسراتیل، تری ونی، دورازه اثیری و … نیز دارد مکان این چاکرا در پیشانی است (تقریباً وسط پیشانی) و با رنگ بنفش یا نیلی در ارتباط است این چاکرا با غده پینه آل در ارتباط است و شامل سیستم عصبی و مغز‌ ، گوش، چشم، بینی می‌باشد و عدم تعادل چاکرای ششم می‌تواند باعث بیماریهای جسمی چون، خونریزی ، ضرب مغزی، کوری، کری، تشنج، اختلالات عصبی و عوامل روانی چون عدم شهود، بینش، مهارتهای روانی باورها ، نگرش‌ها ، آموختن ، از تجربه‌ها احترام به نظرات دیگران، ذهن و یادگیری و … شود.

غذاهای تأثیر گذار مثبت:

انگور یاقوتی، کلم پروکلی، بادمجان، آلوچه.

چاکرای هفتم: (Sahasrara)

این چاکرا چاکرای تاج نام دارد. که نامهایی چون شهر جواهر نشان، ساهاسرا را نیز دارد این چاکرا با رنگ سفید در ارتباط است ومکان آن در فرق سر میباشد همچنین این چاکرا با غده هیپوفیز نیز در ارتباط است اندامهای فیزیکی مربوط به این چاکراها عبارتند از عضلات، اسکلت، پوست، مو و اعصاب مرکزی عدم تعادل این چاکرا می‌‌تواند بیماریهای زیررا ایجاد کند: حساسیت به عوامل محیطی، خستگی مزمن ، اختلالات مغزی ، بی خوابی ،سردرد عصبی، فراموشی در اثر ضربه، سیاتیک، منیژیت و در عملکردهای روانی  می‌تواند عواملی چون عدم معنویت ، عرفان، ایمان، ، مقولات دینی، خداشناسی، را موجب شود.

غذاهای تأثیر گذار مثبت بر چاکرای هفت :

انگور ارغوانی، توت فرنگی، چغندر، یا هر نوع میوه یا سبزی صورتی رنگ

نکته: می‌توان به جرات و با تمام صراحت گفت که غذاهای تامسیک اثر بسیار مخربی بر چاکراها دارد و غذاهای ساتویک  اثرات مثبت و تعیین کننده‌ای بر چاکراها می گذارد وغذاها راجاسیک هم به نسبت مصرف آنان تأثیر خود را بر چاکراها می‌گذارد.

تأثیر رنگ میوه‌ها و گیاهان در اخلاقیات انسان :

خواصیت میوه‌ها وگیاهان از بعد فیزیکی بر جسم واز بعد روانی(رنگ، بو) بر شخصیت افرد می‌تواند در صورت مصرف مکرر اثر گذارد به مطالب زیر و تأثیر رنگ میوه‌ها بر شخصیت افراد بنگرید.

میوه‌های قرمز رنگ باعث ایجاد این ویژگیهای شخصیتی در افراد می‌شوند.

واقع بین، خاکی، فعال، انرژیک، عاشق زندگی مادی،  پرقدرت، زنده دل، آتشی مزاج.

میوه‌های صورتی: دوست داشتنی، حساس، احساساتی، هنرمند، هیجانی

میوه‌های نارنجی:خلاق و مولد، حادثه جو، دلیر وشجاع، صحت احساسات.

میوه‌های زرد رنگ: خلاق ،باهوش، شلوغ، خوش بین، آرام، خونسرد، دارای انرژی حیاتی

طلایی: دانش ، علم درونی، دارای درک شهود وعلم روحی

میوه‌های سبز: عاشق تعلیم، اجتماعی، اهل مراوده دوستدار مردم طبیعت و حیوانات

میوه‌ها وگیاهان فیروزه‌ای: شفا دهنده، درمانگر، حساس، اهل صلح و صفا، آرام، دلسوز و مهربان.

میوه‌وگیاهان آبی رنگ: مهربان ،حساس، دوست داشتنی، مردم داری، شهودو اشراق.

میوه‌ها و گیاهان بنفش رنگ: درک شهودی، هنرمند، آینده نگر، ایده آلیست، صحت سیستم عصبی.

میوه‌ و گیاهان بنفش کم رنگ: تصور تحلیلی رویایی (الهامی) خیالباف

آب میوه‌ها و گیاهان:

آب میوه‌ها نیز همچون خود میوه‌ها همان خاصیتهای عنوان شده بر چاکراها را دارد به شرط آنکه هر آب میوه که گرفته می‌شود ۲۰ دقیقه بعد مصرف شود زیرا انرژی حیاتی موجود در آب میوه،  تا ۲۰ دقیقه بعد از گرفته شدن در آن وجود دارد.مواد غذایی مرده یا خشک شده یا یخ زده یا بیش از حد پخته شده هیچ انرژی حیاتی در خود ندارند. هرچه باشد زندگی در قوطی کنسرو و فریزر جریان ندارد.

رایحه گیاهان ومیوه‌جات:

همان تأثیری را که خوردن گیاهان و میوه‌جات بر چاکراها و هاله انسان می‌گذارد رایحه و درا واقع بو کردن آن میوه‌ یا گیاه نیز همان اثر را دارد مثلاً بو کردن سیب سرخ باعث تأثیر بر چاکرای یک و فعال شدن نشانه‌های اخلاقی تأثیر رنگ قرمز بر حوزه‌های انرژی انسان می‌شود در روایات و احادیث اسلامی نیز تاکید بر این موضوع شده است که قبل از مصرف میوه‌جات آنان را بو کنید.

[۱] – Chakra

گیاهخواری و ارتباط با موجودات ماورائی:

به اتفاق نظر تمامی اساتید علوم غریبه کسانی که دوست دارند با موجودات ماورائی ارتباط برقرار کرده و در واقع ریاضاتی را شروع می کنند باید حتماً رژیم گیاهخواری را رعایت کرده تا بتوانند در این مسئله موفق عمل کنند کمتر دیده شده که فردی بدون انجام رژیم گیاهخواری ولو با ریاضتهای طولانی توانسته باشد به موفقیت کاملی دست پیدا کند پس توصیه می شود به کسانی که می خواهند با موجودات ماورائی (جن، روح و فرشته) ارتباط برقرار کنند حتماً باید رژیم گیاهخواری را رعایت کنند (البته همراه با ریاضات شرعی و اجازه استاد)

جهت ارتباط با موجودات ماورائی اگر جن منظور باشد در یک دوره گیاهخواری ۴۰ روزه می توانید هر شب سوره جن را بخوانید اگر فرشته منظور باشد. می توانید هر شب این ذکر را ۴۰ مرتبه بعد از نیمه شب (الهی بحق جبرائیل و میکائیل و اسرافیل و تورات  موسی و انجیل عیسی و فرقان محمد(ص) ) تکرار کنید البته توجه داشته باشید ارتباط ممکن است در حالت خواب یا خلسه ایجاد شود.

یکی از معرفت جویان دوره چنین نقل می کردند که مدتها بود که رژیم گیاهخواری را رعایت می کردم و در ضمن روی سوره ۵۳ نیز کار می کردم یک شب در هنگام خواندن سوره مذکور ناگهان دیدم از سقف صداهایی می آمد (مثل صحبت کردن دردو نفر) به سرعت سوره مذکور را به اتمام رساندم البته چون اوایل راه بودم و راهنمایی نداشتم ترسیدم و دیگر ادامه ندادم چون در این مدت بارها شده بود که یک دفعه کسی مرا صدا می زد بلند میشدم ولی کسی را نمی دیدم یا ناگهان صدای یک فریاد در کل خانه می پیچید البته نا گفته نماند در طول این مدت رویاهای صادقه زیادی هم می دیدم به هر حال نتیجه گرفتم که حتماً برای حرکت در این جهت بایدهم تحت نظر استاد مسلط بود.

۴۰ روز مدی تیشن ۴۰ روز گیاهخواری:

برنامه ای که تحت عنوان ۴۰ روز مدی تیشن (مراقبه) و ۴۰ روز گیاهخواری در این کتاب جهت استفاده مراجعه کنندگان نوشته شده شرایط خاص به خود را داراست که نتیجه با رعایت شرایط مشخص می شود.

هدف دوره:

هدف کامل این دوره این است که افراد ابتدا در بحث جسمی خود را از انواع اعتیادها( به مواد غذایی مثل گوشت) رهایی داده و با خوردن غذاهایی پاک و سالم و مقوی جسم خود را کاملاً پالایش کرده و اثرات آن نه تنها بر جسم بلکه ذهن خود بینند و در کنار آن یک سری برنامه های عبادی و معنوی در جهت سیر معنوی بیشتر با مراقبه کامل بر رفتار و گفتار انجام دهند تا همانا در یک سمت و سوی برنامه ریزی شده به یک خود شناسی رسیده و از طریق این خودشناسی به خدا شناسی هم برسند.

برنامه های ۴۰ روزه:

این برنامه ها به سه دسته رژیم  گیاهخواری مراقبه بر اعمال و گفتار رفتار، انجام برنامه های علمی و معنوی خاص (مدی تیشن) تقسیم می شود که عزیزانی که این برنامه ها را پیگیری می کنند باید حتماً هر سه دسته را با دقت انجام داده و نتیجه حاصل را در یک دفتر یادداشت کنند.

دسته اول

رژیم غذایی گیاهخواری: (Vegetarian)

این رژیم غذایی گیاهخواری که حاوی یک برنامه تغذیه ۴۰ روز و مناسب برای جسم است باید براساس رژیم غذایی Vegan با مشورت متخصصین تغذیه برنامه ریزی گردد تا در طی این ۴۰ روز تمام مواد مورد نیاز بدن به حد کافی به بدن برسد و فرد به یک تنوع غذایی خوب دست پیدا کند البته توجه داشته باشید که بعضی برنامه های تغذیه برای عموم برنامه ریزی شده است جهت اینکه برنامه تغذیه مورد نظر خود را بدست آورید حتماً با یک متخصص تغذیه مجرب مشورت کنید تا برنامه مطابق به وضعیت فیزیکی خود را انجام دهید از این برنامه پیروی کنید.

برنامه ۴۰ روزه مراقبه بر رفتار و گفتار (Meditation)

این برنامه شامل ۴۰شرط لازم و ضروری می باشد که فرد موظف می شود در طول این دوره ۴۰روزه این ۴۰شرط را رعایت کرده و با خدای خود عهد و میثاق می بندد که جهت سیر معنوی هرچه بیشتر مراقبه کاملی بر اعمال و گفتار و رفتار داشته باشد.

۱- من تعهد می نمایم که در این مدت تمام نمازهایم را اول وقت بخوانم علی الخصوص نماز صبح.

۲- من تعهد می نمایم که در این مدت غیبت نکنم (حتی در صورت عصبانیت شدید) و همچنین شنونده غیبت نباشم.

۳- من تعهد می نمایم که در این مدت به کسی تهمت نزنم.

۴ – من تعهد می نمایم که در ا ین مدت نسبت به دیگران حسادت نورزم.

۵- من تعهد می نمایم که در این مدت به نامحرم نگاه نکنم. …

۶ – در این مدت و تحت هیچ شرایطی تعهد می دهم که دروغ نگویم.

۷ – تعهد می دهم در این مدت از عادات ناپسند دوری کنم (دخانیات، مواد مخدر، مشروبات الکلی، …)

۸- من تعهد می دهم که در این مدت به پدر و مادرم احترام بگذارم .

۹ – من تعهد می دهم که در این مدت سخن چینی نکنم.

۱۰- من تعهد می دهم که در این مدت کسی را مورد تمسخر قرار ندهم.

۱۱- تعهد می دهم در این مدت نسبت به کسی بدبین نباشم و حتی الامکان تا روشن شدن حقیقت قضاوت نکنم.

۱۲- در مورد وعده به دیگران وفای به عهد نهایت دقت را داشته باشم.

۱۳- من تعهد می دهم در این مدت ریا نکنم.

۱۴- من تعهد می دهم عملی انجام ندهم که موجب تفرقه بین دیگران شود.

۱۵- من تعهد می دهم در این مدت در کار دیگران تجسس نکنم.

۱۶- من تعهد می دهم روزی ۵ آیه قرآن بخوانم.

۱۷- من تعهد می دهم به فقرا و مساکین کمک کنم.

۱۸- من تعهد می دهم در این مدت حتی الامکان به دوستانم کمک کنم.

۱۹- تعهد می دهم تمرینات متافیزیکی ام را مرتب انجام دهم.

۲۰- تعهد می دهم در این مدت خانواده خود را از خود راضی نگه دارم (همسر،فرزندان ، پدر، مادر، خواهر، برادر و…)

۲۱- تعهد می دهم حتی الامکان دائم الوضو باشم.

۲۲- پاکیزگی و نظافت را علی الخصوص در اعمال عبادی و تمرینات متافیزیکی تعهد می دهم که مرتب انجام دهم.

۲۳- هر شب موقع خوابیدن و هرصبح تعهد می دهم با سلام به امام زمان(ع) به خواب رفته (شب) و از خواب برخیزم (صبح) السلام علیک یا مولای یا صاحب الزمان(عج).

۲۴- تعصب در هر چیزی خوب نیست قول می دهم تعصب نداشته باشم.

۲۵- پرخوری کردن در غذا عامل همه بیماریهاست تعهد می دهم پرخوری نکنم.

۲۶- امانت دیگران را به خوبی محافظت کرده و به سلامت به دست صاحب آن می رسانم.

۲۷- در این مدت تعهد می دهم که حتی الامکان گذشت و بخشش داشته باشم ولو فرد خسارت مالی به ما وارد کرده باشد.

۲۸- خشم را به خاطر خدا فرو می نشانم برای کسانی که قدرت انتقامجوئی از آنان دارم.

۲۹- در این مدت تعهد می نمایم که صله رحم نمایم.

۳۰- نسبت به دیگران بشاش و خنده رو باشم.

۳۱- برای دوستانم چون آینه هستم و مانند آینه عیوبشان را در تنهایی به آن تذکر می دهم.

۳۲- من دراین مدت تعهد می دهم که کاملاً انتقاد پذیر باشم تعهد می دهم.

۳۳- تعهد می دهم در این مدت خاضع، خاشع و فروتن باشم.

۳۴- حتی الامکان تعهد می دهم در این مدت اسراف نکنم.

۳۵- من تعهد می دهم به دیگران طعنه نزنم.

۳۶- تعهد می دهم حتی الامکان در این مدت ۱۵ شب نماز شب بخوانم. (اگر مرتب باشد بهتر)

۳۷- من تعهد می دهم از عواملی که موجب تحریک شهوات شود دوری کنم.

۳۸- تعهد می دهم شرایط گیاهخواری را کاملا رعایت کنم.

۳۹- تعهد می دهم به تمام بندهای تعهد نامه عمل نمایم.

۴۰- تعهد می دهم در صورت رعایت نکردن هر بند از شروط تعهد نامه (چه عمداً چه سهواً)مبلغ ۲۰۰ تومان جریمه کنار بگذارم(برای این کار یک قلک قرار داده و بابت هرگونه رعایت نکردن این مبلغ را در قلک می اندازم و در پایان کار به یک فقیر یا مستمند کمک می کنم).

سخن بعضی از دوستان: وقتی مشغول پایان نوشتن تعهد نامه بودم بند چهلم (بند پرداخت جریمه ) را که نوشتم مورد اعتراض بعضی از دوستان قرار گرفت و دوستان عقیده داشتند که مبلغ ۲۰۰تومان برای هر گناه زیاد است که بنده خدمتشان عرض کردم آیا ۲۰۰ تومان برای هر گناه زیاد است؟! ای کاش برای هر گناه ما فقط ۲۰۰تومان می گرفتند و دیگر عقاب و عذابی در پی آن نبود؟ آری ۲۰۰ تومان زیاد است زیرا ما در این صورت متوجه ضرر مادی گناه می شویم ولی ضرر معنوی گناه را احساس نمی کنیم یک غیبت کردن باعث می شود اینقدر وجه مالی بدهیم اما بابت این همه غیبتی که کرده ایم چقدر ضرر معنوی کرده ایم چقدر!چقدر؟

۴۰روز برنامه معنوی

برنامه اول:

ختم آیه نور

طریق ختم آیه مبارکه نور به جهت کشف علوم الهی و خواب های صادقه رحمانی و سیر معنوی اینگونه است در ۴۰روز ابتدا ترک حیوانی کرده (رژیم غذاییVesan ) و از یکشنبه ای که ماه در عروج باشد (زائد النور باشد) هر شب (نیمه شب بهتر است) اول ۱۴ مرتبه صلوات بفرستد با حضور قلب که گویا خدمت حضرت محمد(ص) نشسته است با کمال ادب خضوع و خشوع و ۱۴ مرتبه آیه مبارکه نور(از الله نور السوات و الارض تا بکل شی علیهم) را تلاوت نماید و بعد از آن ۴۱ مرتبه صلوه بفرستد برای درست انجام دادن ختم مذکور باید چند شرط رعایت گردد.

۱- در شروع ختم در شب یکشنبه فرد غسل طهارت کند و هر شب در موقع گفتن ذکر با طهارت کامل لباس پاک و طاهر باشد.

۲- استفاده از بوهای خوش (عود و…) می تواند اثر بسیار مثبت بگذارد.

۳ – در اطاق تنها باشد.

۴- عمل را رو به قبله انجام دهد.

۵- حتی الامکان طریقه ختم در زیر آسمان انجام شود وگرنه در اطاق نیز می شود آن را انجام داد.

۶- قبل از شروع ختم ابتدا رو به قبله خطاب به امام زمان(عج) عرض سلام کرده و آنگاه باخشوع کامل۴۰ مرتبه اللهم عجل لولیک الفرج را بخواند و برای ظهور امام زمان(ع) دعا کند ( این عمل باید قبل از شروع تمام ختومات ذکر شده در این کتاب انجام گردد).

توجه داشته باشید که ادامه این ختم  دو چهله دیگر نیز می باشد که این برنامه از بزرگان فقط برای ۴۰ روز اول می باشد.

برنامه دوم:

ذکر یونسیه در سجده:

مرحوم استاد علامه طباطبایی (رضه الله) فرمودند: استاد ما عارف عظیم و سالک مستقیم مرحوم حضرت آیه الله حاج سید علی قاضی تبریزی اول دستوری که می دادند ذکر یونسیه بود «لااله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین[۱]» که در مدت یک سال در وقت خاص به حالت سجده چهارصد بار خوانده شود[۲] «که البته بهتر معرفت جویان در دوره ۴۰روزه پالایش این ذکر را با شرایط کامل (طهارت ، بوی خوش، توجه و …) در آخر شب در حالت سجده انجام دهند.

یکی از شاگردان مرحوم اراکی (ره) از قول ایشان چنین می گوید: حضرت آیه الله العظمی اراکی فرموده اند. من یک شاگرد سید داشتم و به او علاقه شدیدی داشتم ولی یک دفعه از حضور در درس غیبت کرد. ماهها و سالها گذشت و من هیچ اطلاعی از ایشان نداشتم و فکر می کردم که ممکن است وفات کرده باشد، تا اینکه بعد از شش سال هنگامی که مشغول فاتحه بر سر مقبره آیه الله العظمی سید محمد تقی خوانساری (ره) بودم، شخصی به من سلام کرد، سر بر گرداندم و دیدم همان سید شاگردم می باشد، گفتم تو کجا بودی؟ چرا از احوالت مرا بدون اطلاع نگه داشتی؟ گفت: آقا تمام این مدت دنبال پزشک بوده ام، غده ای در سرم پیدا شده، شش سال است که به دنبال پزشکان، از این شهر به آن شهر هستم و امروز آمدم و توسل به حضرت معصومه(علیه السلام) کردم. آقا فرمود: من به او گفتم به اندازه کافی به وظیفه ایت عمل کرده ای و دنبال پزشکان بوده ای، اکنون این دستور را به مدت چهل روز پشت سر هم انجام بده، هر روز ذکر یونسیه را … مرتبه با حضور قلب تکرار کن.

آقا ادامه دادند که: بعد از چهل روز آن شاگرد نزد من مراجعت و گفت من هر شب در پشت بام (چون فصل تابستان بود) این ذکر را به همان مقدار تکرار کردم، حدود شب بیستم بوده در نیمه های ذکر بودم که یک دفعه دیدم، پرده ای از جلوی چشمم برداشته شد و خود را بین آسمان و زمین معلق دیدم، کاروانی را دیدم که از زمین به سوی آسمان می آمدند و گویا درب آسمان باز می شد و هرکدام داخل می شد، از جلوی چشم من ناپدید می گشت تا نوبت رسید به شخصی بسیار نورانی که آخر کاروان ایستاده بود، وقتی خواست وارد آسمان شود، نگاهی به من کرد و فرمود: چه می خواهی به او گفتم آقا جان ! سرم آن آقا اشاره ای به سرم کرد و فرمود: برخیز تو را هیچ نیست. آن آقا داخل آسمان شد و ناپدید گردید و ناگهان خودم را در پشت بام در حال ذکر دیدم. بقیه ذکر را گفتم و احساس کردم ابداً اثری از درد در سرم نیست و بیست شب دیگر را هم ادامه دادم و وقتی پیش پزشکان آزمایش دادم اظهار کردند که ابداً اثری از این غده در سرت نمی باشد[۳] باید توجه داشته باشید که سلسله عرفای قرن اخیر از جمله مرحوم آیت الله سید علی شوشتری، ملا حسینقلی همدانی، سید احمد کربلایی، سید علی قاضی، شیخ محمد بهاری و سید هاشم حداد (ره) همگی اتفاق و تاکید بر این استغفار کامل، آن هم در سجده را داشته اند (قبل از شروع ختم ذکر اللهم عجل لولیک الفرج را ۴۰ مرتبه با خشوع تکرار می کنیم)

ختم سوم: ختم حضرت ابوالفضل (ع)

ختم حضرت ابوالفضل (ع) به این صورت است که به مدت ۴۱ شب برای برآورده شدن حاجات به بعد از نماز مغرب دو رکعت نماز حاجت بخواند و بعد از آن بگوید. امَن یُجیبُ امضطر اِذا دَعاهُ و یکشفُ السُوء

سپس سه بار بگوید«یارب» و یک بار بگوید «یا عباس بن علی بن ابیطالب» و سه بار بگوید الامان و سه بار «ادرکنی» و این جمله را تکرار کند تا نفس قطع شود سپس ذکر حاجت کند.

ختم فوق چهل و یک شب است، چهل شب را متوالیاً انجام دهد و شب چهل و یکم را به گرو نگهدارد (انجام ندهد)، پس از روا شدن حاجت آن را نیز بخواند[۴]

ختم چهارم: دستور مرحوم آقا محمد بیدآبادی (ره)

دستور ختم شده از مرحوم زبده العارفین آقا محمد بید آبادی در تصفیه قلب و سلوک سالک اینگونه است که مدتی قبل از شروع دوره ۴۰روزه ایام و اوقات بیکاری را مداومت کند بر ذکر «الله خاطری و ناظری» و نوافل را با تمرکز و حضور قلب انجام دهد و بعد از آن شروع در چهله نماید در این ۴۰روزه طبق دستور مرحوم بید آبادی(ره) از خوردن حیوانی دوری جوید و در بین نافله شب و شفع سیصدو شش مرتبه  یاحی یا قیوم را متصلاً تکرار نماید تا نفس قطع شده. چون نفس قطع شود نفس کشیده بگوید برحمتک استغیث الله احی قلبی»

و چون دوبار نفس بکشد باز شروع کند تا نفس قطع شد و همان ذکر را بگوید تا ۳۰۶ مرتبه چنین کند و بعد از آن شروع به آیه نور[۵] نماید در این آیه پنج کلمه نور است که به هر کلمه نور که رسید به معصوم اول حضرت محمد (ص) متوسل شود و تا نور پنج را به ترتیب متوسل گردد این عمل باعث تصفیه قلب می گردد و به کرات امتحان وتجربه شده است[۶].

در طول مدت دوره گیاهخواری تمرکز در عبارت علی الخصوص نماز زیاد می شود و حتی می توان گفت یکی از راههای تمرکز در عبادات ترک غذاهای حیوانی می باشد از مرحوم استاد علامه انصاری همدانی (ره) سؤال شد برای تمرکز فکر در نماز دستوری بفرمایید ایشان فرمودند: نوافل را ترک نکن و حیوانی کم بخور[۷].

نکته مهم: توجه داشته باشید که پایان ۴۰روز مراقبه برغذا، اعمال، رفتار و گفتار و انجام اعمال عبادی خواص را با تمرکز پایان مراقبه نیست بلکه شروع زندگی پاک همراه با مراقبه بر اعمال میباشد همانطور که حضرت علی(ع) فرموده اند: روزی که انسان در آن گناه نکند آن روز عید اوست امیدوارم با تقویت اراده خود در جهت گناه نکردن در این ۴۰ روز تمام عمرمان عید باشد پس به یاد داشته باشید این ۴۰ روز تمرین است برای اینکه همه عمر پاک زندگی کنیم پاک رفتار کنیم. انشااله که هر روزمان عید باشد.

برنامه های عملی ریلکسیشن، مدی تیشن، فعال کردن چاکراها و …

هفته اول چله:

در هفته اول سعی کنید برچاکرای های خود تمرکز کرده و جهت حرکت چاکراها را تنظیم کنید می توانید جهت رسیدن به این هدف اینگونه عمل کنید.

ابتدا وارد یک حالت ریلکسیشن مفید شوید وبعد از آن از چاکرای یک (مولادهارا) تصور کنید که در جهت عقربه های ساعت یک نقطه در حال گردش و بزرگتر شدن است.

برای هر چاکرا ۱ الی ۲ دقیه تمرکز کنید. می توانید از تمرین شارژ چاکراها به وسیله رنگ های مربوطه به آن چاکرا نیز جهت تنوع در تمرین استفاده کنید.

مسترهای ریکی، پوگی ها… نیز می توانند در ۱۰ روز اول برنامه های خاص به خود را انجام دهند.

۱۰ روز دوم:

در ۱۰روز دوم تمرینات فعال شدن چشم سوم را کار کنید.

ابتدا در یک حالت خلسه مناسب فرو روید و بعد از آن تصور کنید که دست چپتان بالا آمده و ۳۰ضربه ذهنی به وسط پیشانی  بزنید و این تصور را داشته باشید که با هر ضربه چشم سوم فعالترمی شود.

تمرین دوم: به یک حالت آرامش مفید فرو روید و بعد از آن تصور کنید که یک نور نیلی یا بنفش وارد وسط پیشانی (AJNA) شما می شود این تمرین نیز تأثیر بسیار خوبی بر چشم سوم شما می گذارد.

تمرین سوم: در یک حالت ریلکسیشن خوب قرار بگیرید و آنگاه توجه و تمرکز به چشم سوم معطوف کنید و تصور کنید که در وسط پیشانی کم کم یک چشم پدیدار می گردد و آرام آرام باز می شود و اطراف را بسیار خوب می بینید. تمرینات بسیار زیادی برای فعال کردن چشم سوم وجود دارد که می توانید آنها را انجام دهید.

۱۰ روز سوم چله: در این ده روز روی تمرینات هاله بینی و لمس هاله و همچنین تله پاتی و سایکومتری می توانید کار کنید.

تمرین لمس هاله: در یک حالت آرامش خوب فرو روید و هر دو دست خود را بالا آورید و کف دست ها را روبروی همدیگر قرار دهید و با توجه به کف هر دو دست آرام آرام کف دستها را به هم نزدیک کنید اگر این کار راخوب انجام دهید نیروی مثل جاذبه یا دافعه یا مورمور شدن و… در کف دستان شما ایجاد می شود(مثل اینکه یک توپ در دستان شما قرار دارد با یک توپ فرضی بازی کنید.)

تمرین هاله بینی: از یکی از دوستان خود خواهش کنید که روبروی شما قرار گیرد آنگاه با یک دید محیطی به اطراف سر او نگاه کنید چشمها کمی متمایل به بسته شدن است توجه داشته باشد با دید محیطی به اطراف سر او نگاه کنید به زودی نورها یا انرژیها از دوستتان می بینید با اجسام نیز می توانید تمرین کنید.

تمرین تله پاتی:

برای فعال شدن نیروی تله پاتی از این دو تمرین استفاده کنید: ۱۰عدد کارت تهیه کنید و روی هر کارت از عدد۱۰۰  تا۱۱۰  به صورت لاتین بنویسید کارتها را به پشت برگردانده جوری که به هیچ عنوان نتوانید متوجه شوید که در هرکارت چه عددی نوشته گردیده آنگاه دو کارت را جداکرده و بدون اینکه به آنها نگاه کنید (البته با چشم بسته) کف دستهارا برکارتها قرار داده و تمرکز ملایمی کنید کم کم عدد مربوط به کارت  در ذهن شما روشن شده و مشخص می شود اگر این تمرین را مرتب انجام دهید خیلی خوب می توانید نیروی تله پاتی خود را افزایش دهید زمانی که از هر ۱۰ بار انجام دادن ۸ بار را موفق باشید این نیرو در شما خوب فعال شده است.

تمرین دوم: در یک حالت خلسه خوب فرو روید و تصویر یکی از کسانی را که مورد علاقه شما می باشد را در ذهن خود تصور کنید و چیزهایی را که او می خواهید با ملایمت از طریق تصویر ذهنی به او القا کنید و آنگاه منتظر نتیجه امر باشید معمولاً این تکنیک بعد از انجام تمرین کارتها صورت می گیرد.

سایکومتری(انرژی و اطلاع گرفتن از اجسام):

برای سایکومتری (Psychometry) بهتر است روی زمین دراز کشیده به یک حالت آرامش خوب فروروید آنگاه شئ مورد نظر را روی چشم سوم خود قرار دهید و روی آن شئ تمرکز کنید کم کم تصویر یا جملات از شئ به شما می رسد (که ممکن است در مورد گذشته، مکانها شئ که در آن قرار داشته یا مواردی که آن شئ با آنها برخورد داشته است باشد) حداقل با این تمرین میتوانید انرژی شئ  را دریافت کنید.

۱۰ روز چهارم چله:

در ۱۰ روز چهارم چله تمرینات پرواز روح را می توانید انجام دهید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *